Bosbranden bij het plaatsje Oroville, Californië AP

De brandweer in Californië heeft door de harde wind moeite met het blussen van de bosbranden. Het is bovendien extreem warm in de Amerikaanse staat, met temperaturen tot wel 50 graden.

Bewoners van Oakland hadden het idee dat het midden in de nacht was:

Rook van bosbranden blokkeert al het zonlicht: 'Het lijkt wel het einde der tijden'

Meer dan 14.000 brandweermensen zijn bezig het vuur te bestrijden. De afgelopen dagen werden al honderden mensen met helikopters gered uit het gebied. Eerder kondigde de gouverneur van de staat de noodtoestand af.

Ook in buurstaat Oregon woeden hevige bosbranden, zo is op lucht- en satellietbeelden te zien:

Branden Oregon te zien vanuit de lucht en de ruimte

Het Amerikaanse weerinstituut waarschuwt dat de windvlagen, droge lucht en droge begroeiing een gevaar vormen.

Het zijn de grootste bosbranden ooit in Californië. "Er zijn branden in het noorden van de staat tot aan de grens met Mexico, in het zuiden. Een gebied van bijna 1300 kilometer lang", zegt de brandweer tegen CNN.

Ook in de noordwestelijke staten Oregon en Washington woeden hevige branden. In de drie staten zouden nu in totaal zo'n veertig brandhaarden zijn. Vanwege de gevaarlijke omstandigheden trekken brandweermensen zich op een aantal plekken terug.

In het plaatsje Malden in Washington zouden de vlammen inmiddels 80 procent van de huizen en infrastructuur hebben verwoest. Daaronder zijn de brandweerkazerne, het stadhuis en de bibliotheek.

In San Francisco, Californië, ziet het straatbeeld er zo uit:

STER reclame