NOS Wielrennen

Crash met Jakobsen blijft ook Groenewegen achtervolgen

In de Tour de France is het vandaag opnieuw een dag voor de snelle mannen, maar voor de Nederlandse topsprinters Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen is het gevecht om een ritzege op dit moment heel ver weg.

Sinds de huiveringwekkende crash in de Ronde van Polen van ruim een maand geleden leven beide renners met de ernstige gevolgen. Dinsdagavond vertelde Martijn Berkhout, manager van Jakobsen en Groenewegen, in de Avondetappe hoe het nu met de twee sprinters gaat.

Bekijk het gesprek hieronder:

Manager Berkhout over Groenewegen: 'Hij leeft met de consequenties'

"Fabio zit in een herstelfase: op dit moment zitten we op het punt dat we moeten afwachten of het lichaam kan herstellen, zodat hij weer topsporter kan worden. En topsprinter. Dat heeft tijd nodig. We kunnen alleen maar afwachten. De tijd moet het leren of hij kan terugkeren. Daar hopen we allemaal op", zegt Berkhout.

Het herstel van Groenewegen is een ander verhaal. De sprinter van Jumbo-Visma week in Polen van zijn lijn af en was daardoor de veroorzaker van de zware valpartij waarna Jakobsen dagenlang in een kunstmatige coma moest worden gehouden. Groenewegen kreeg veel kritiek over zich heen; vanuit de wielerwereld, maar ook via sociale media. De Amsterdammer betuigde spijt, deed geëmotioneerd zijn verhaal en zocht ook contact met Jakobsen, maar nog altijd heeft Groenewegen veel last van de gevolgen.

Hij leeft met de consequenties.

Martijn Berkhout over Dylan Groenewegen

Berkhout: "Dylan zit in een mentaal traject waar hij uit moet komen. Hij heeft ontzettend veel voor de kiezen gekregen, ook qua sociale media. Wat er allemaal op hem af is gekomen, dat hebben we nog nooit gezien in de wielrennerij."

Volgens Berkhout wordt Groenewegen nu, ruim een maand na het voorval, nog steeds bedreigd via sociale media. "Zeker, en dat gaat eigenlijk nog altijd door. Het is niet zo dat hij zich heel prettig voelt, nee. Hij leeft met de consequenties."

"Ik moet wel zeggen dat beide renners heel goed worden bijgestaan door hun ploeg. Met z'n allen proberen we ervoor te zorgen dat die twee ooit weer tegen elkaar kunnen sprinten", aldus de manager.

Dylan Groenewegen na de zware valpartij in de Ronde van Polen

Ook op juridisch vlak is het laatste woord over de zaak nog niet gesproken, laat Berkhout weten. "We proberen ze onafhankelijk van elkaar te laten adviseren. Wat daar uit komt moet nog blijken."

"Maar als je nu aan mij vraagt wat er moet gebeuren... Van de Ronde van Polen en de UCI hoor ik niks. Maar zij hebben natuurlijk ongelooflijke fouten gemaakt. De UCI had moeten controleren of het organisatorisch allemaal goed was. Maar een commissaris had ook het parcours moeten checken, vlak voor de finish. Dat is ook niet gebeurd. Dat zijn dingen waar we nu naar aan het kijken zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl