In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

Tweede dode butskop met verwondingen aangespoeld in Zeeland

In het water bij Borssele is een dode butskop gevonden. Het gaat om de tweede in korte tijd, want eergisteren werd bij Terneuzen al een butskop dood aangetroffen.

Een butskop is een grote dolfijnsoort die normaal gesproken niet in de Noordzee voorkomt. Volgens Stichting SOS Dolfijn zijn de overlevingskansen van deze dieren in Nederlandse wateren erg klein. Er is te weinig geschikt voedsel voor deze spitssnuitdolfijnsoort.

Het eerste dier werd maandag met verwondingen op het strand gevonden. Onderzoekers denken dat ze is overvaren door een schip. Ook het tweede dier is gewond aangespoeld. In eerste instantie werd gedacht dat het om een kalf van het eerst gevonden beest ging, maar uit een eerste onderzoek is gebleken dat het om een volwassen dier gaat.

Aanvaring

"Van de kop tot aan de rugvin was het dier al zo'n vier meter lang", zegt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn tegen Omroep Zeeland. "De rest van het lijf is waarschijnlijk ook zo'n vier meter lang. Dat betekent dat het gaat om een volwassen exemplaar." Dat zou ook blijken uit beschadigingen op de huid van het dier.

Het tweede dier heeft een grote snee in de zij en mist de staart. Vanochtend spoelde nog een deel van het lijf van de butskop aan. "Het enige deel dat nu nog ontbreekt is de staart. Gezien de staat van de butskop denken we dat ook dit dier om het leven is gekomen door een aanvaring."

De butskop wordt overgebracht naar de Universiteit Utrecht. Daar wordt onderzoek gedaan naar de dood van de beide dieren. Een onderzoeker van de universiteit noemt het zorgwekkend dat deze soort zich de laatste weken laat zien in de Noordzee en pleit voor internationaal onderzoek naar de reden hiervoor, schrijft Omroep Zeeland.

Kalf

Er wordt nog altijd vermoed dat er ook nog een kalf in de buurt is, dat mogelijk nog leeft. Het zou gisteravond nog zijn gespot in de buurt van Terneuzen. Sindsdien is het niet meer gezien. Er wordt gevraagd uit te kijken naar het dier en SOS Dolfijn te bellen wanneer het wordt gezien.

Butskoppen leven normaal in oceanen waar ze op kilometers diepte naar voedsel zoeken. Twee weken geleden werden twee butskoppen verdwaald aangetroffen in de Oosterschelde. Het gaat waarschijnlijk om dezelfde dieren.

Advertentie via Ster.nl