Teleurstelling en opluchting over besluit Gouden Koets

De Gouden Koets gaat volgend jaar naar een museum en dat nieuws leidt tot veel reacties. De koets kwam de afgelopen jaren onder vuur te liggen vanwege verondersteld racisme op het zijpaneel 'Hulde der koloniën'.

En met de bekendmaking dat het rijtuig in ieder geval van juni tot november 2021 wordt verplaatst naar het Amsterdam Museum was het meteen weer trending op sociale media.

Hoe komt de koets het Amsterdam Museum in, en waarom die plek? Directeur Judikje Kiers legt het uit:

Zo komt de Gouden Koets het Amsterdam Museum in

'Stap voorwaarts'

Het is onduidelijk of de koets na 2021 nog officieel zal worden gebruikt. Als het aan Nugah Shrestha ligt, blijft de koets in het museum staan. "Ik ben verbaasd dat het zo snel gelukt lijkt", zegt Shrestha, mede-initiatiefnemer van een petitie om de koets in een slavernijmuseum te krijgen. De petitie is inmiddels 7802 keer ondertekend.

"Ik denk dat dit besluit een goede stap voorwaarts is, maar het is nog niet permanent. Het toont dat het koningshuis hiermee bezig is en luistert naar geluiden uit de samenleving", zo verwijst Shrestha naar de anti-racismedemonstraties in binnen- en buitenland' .

'Jammer'

Koningshuisfan Oscar Meijer vindt het juist jammer dat de grote Gouden Koets voorlopig niet meer rijdt. Op Prinsjesdag staat hij vaak als een van de eersten langs de route die het koninklijk echtpaar aflegt. "Dit was te verwachten en we moeten ons erbij neerleggen. Door de hele discussie was het onmogelijk geworden om de koets nog te gebruiken."

"Je moet de koning en koningin die discussie niet aandoen", zegt Meijer in zijn 'oranjekamer':

Oranjefan Oscar zal de Gouden Koets missen, maar snapt het ook: 'Het is te laat'

Die discussie gaat over het eerder genoemde zijpaneel op het vergulde rijtuig. Daarop is een witte vrouw op een troon te zien met daaromheen mensen met een donkere huidskleur die voor haar buigen en geschenken aan haar voeten leggen.

Een deel van het zijpaneel 'Hulde der koloniën'

De een vindt het racistisch en een verheerlijking van het koloniale verleden, terwijl de ander de koets als een nationaal symbool ziet dat hoort bij een traditie die behouden moet blijven.

"Wij respecteren het besluit van de koning", zegt voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen Pieter Verhoeve. "Maar om nu al te zeggen dat het nooit meer de straat op mag gaan, zover hoeft het wat ons betreft niet te komen."

'Rutte laat zich chanteren'

Verhoeve, tevens burgemeester van Gouda, benadrukt dat de koets onderdeel is van het collectieve geheugen. Hij vindt dat er beter uitgelegd kan worden waarom het voertuig zo is gemaakt, in plaats van het niet meer te gebruiken. "In Paleis Noordeinde bevindt zich een Indische kamer, een geschenk vanuit de koloniën. Dat slopen we er ook niet uit, dus waar trek je de grens?"

Op Twitter laat Martin Bos, Zeeuws Statenlid voor Forum voor Democratie, weten dat hij fel tegen het besluit is. "Het is de drammers gelukt." PVV-leider Wilders is het daarmee eens: "Rutte laat zich opnieuw chanteren door linkse anti-racismeterreur."

Nugah Shrestha begrijpt dat een deel van de bevolking het gevoel heeft dat hen iets wordt afgepakt. "Er zijn mensen die zich aangevallen voelen dat de koets nu naar een museum gaat. Maar ik denk dat het een nieuw begin is en mensen juist samenbrengt. Want sommigen voelen pijn bij de beelden op de zijkant van die koets."

De discussie wordt overigens al jaren gevoerd. In 2011 stelden de SP en GroenLinks voor om het paneel te verwijderen. "Goed nieuws, de Gouden Koets, een product uit het koloniaal verleden, hoort inderdaad thuis in een museum", twittert SP-Kamerlid Sadet Karabulut.

Het land in om meningen te peilen

Het Amsterdam Museum gaat overigens ook volop aan de slag met het debat over de koets. Vanaf oktober worden inwoners in heel Nederland geïnterviewd over hun kennis en mening over de Gouden Koets. Die informatie wordt gebruikt voor de tentoonstelling van het rijtuig.

"Het is jammer dat hij voorlopig niet meer rijdt", zegt koningshuisliefhebber Meijer, "want hij is erg mooi. Maar Wilhelmina vond hem afschuwelijk en heeft hem ook jaren niet gebruikt. Prinsjesdag blijft voor mij hetzelfde: het belangrijkste is toch contact met de koninklijke familie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl