AFP
NOS Nieuws

Opnames Disneyfilm in beruchte provincie: 'Onder welke steen hebben zij gelegen?'

Ophef over de nieuwste Disneyfilm Mulan: een deel van de film is opgenomen in de Chinese provincie Xinjiang. In die provincie worden zeker een miljoen Oeigoeren vastgehouden in zogenoemde heropvoedingskampen. China spreekt over 'vrijwillige herscholingskampen', mensenrechtenorganisaties zeggen dat moslims er gemarteld en gehersenspoeld worden.

In de aftiteling van de film worden Chinese lokale overheden bedankt voor de samenwerking, schrijft de BBC. Het zou gaan om het Turpan Bureau of Public Security, de organisatie die ook verantwoordelijk is voor openbare veiligheid in de regio.

"In Xinjiang vinden de grootste mensenrechtenschendingen van dit moment plaats", reageert Yara Boff Tonella van Amnesty International. "Van geen enkel bedrijf zou je dit verwachten, maar zeker niet van Disney. Je vraagt je echt af onder welke steen ze hebben gelegen toen ze besloten om daar opnames te gaan maken."

Online wordt de hashtag 'BoycottMulan' veel gebruikt:

Mulan is de nieuwste film van Disney en gebaseerd op een animatiefilm uit 1998. Het verhaal gaat over Mulan, een jonge vrouw die zich vermomt als jongen om te vechten in het leger. "De ironie is dat Mulan een jonge vrouw is die haar vader bevrijdt: een schril contrast met wat vrouwen in Xinjiang nu overkomt", aldus Amnesty.

"Mulan" lag eerder al onder vuur, omdat hoofdrolspeelster Liu Yifei zei begrip te hebben voor de politie in Hongkong, die hard optreedt tegen demonstranten. In Hongkong wordt al tijden gedemonstreerd tegen de omstreden veiligheidswet die is ingevoerd door Peking.

Demonstranten in Hongkong roepen daarom op de film te boycotten:

EPA

Disney heeft nog niet gereageerd op de ophef, schrijft de BBC. Amnesty International wil dat de filmproducent met een verklaring komt. "We zullen Disney hiertoe oproepen", aldus de woordvoerder.

Hoe China de Oeigoeren in Xinjiang onder de duim houdt, legt NOS op 3 uit in deze video:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl