Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie heeft op een partijbijeenkomst in Arnhem voortijdig de zaal verlaten. Hij werd weggeleid en keerde na ruim een uur terug.

Baudet zei toen dat de situatie helemaal onder controle was en dat het zekere voor het onzekere was genomen. Wat er precies aan de hand was, is niet duidelijk. Een woordvoerder zei eerder dat er sprake was van een veiligheidsissue. Kamerlid Hiddema vertrok samen met Baudet, maar hij keerde al redelijk snel weer terug.

Baudet: 'Publiek geen moment in gevaar geweest'

De politie sprak van een "verdachte situatie", omdat er signalen waren binnengekomen dat personen de orde wilden verstoren. Boven het gebouw cirkelde lange tijd een politiehelikopter.

Na de terugkeer van Baudet vertelde de politie dat buiten het gebouw drie mensen zijn gecontroleerd, maar dat zij geen kwaad in de zin bleken te hebben. Er is niemand aangehouden. De politie spreekt van loos alarm en een storm in een glas water.

De bezoekers konden de zaal verlaten, maar de meeste mensen bleven zitten om naar Baudet te luisteren. Tegen 23.00 uur werd de bijeenkomst beëindigd.

Volgens Hiddema waren er bedreigingen van meerdere mensen binnengekomen:

Theo Hiddema keert terug op het FvD-podium: 'Buiten hangen helikopters'

De bijeenkomst was een half uur bezig toen hij werd onderbroken tijdens een toespraak van Jan Cees Vogelaar, voorzitter van het Mesdagfonds, over de stikstofproblematiek. Een medewerker meldde dat er een "klein veiligheidsissue" was, waarna een pauze werd ingelast.

Aanwezigen mochten in de zaal blijven zitten, terwijl de band muziek begon te spelen.

Op dit moment werd het nieuws meegedeeld:

Veiligheidsrisico op FvD-avond, programma stilgelegd

Aanwezigen in de zaal zeiden dat de beveiliging al vanaf het begin onrustig was. Een verslaggever van Omroep Gelderland meldt dat de beveiligers onrustig rondliepen en elkaar over en weer seinden. Een aanwezige verslaggever van de Volkskrant schreef op Twitter dat Baudet de zaal uit rende.

De zaal grenst aan een park, vanwaar je naar binnen kunt kijken. In de loop van de avond werd een scherm naar beneden gelaten waardoor dat niet meer mogelijk was.

In het Musis Arnhem presenteerde de partij vanavond een visie op het Nederland van 2040.

Bezoekers kijken na afloop nuchter terug op het incident:

Ondanks incident kalme bezoekers op FvD-avond: 'Hollandse nuchterheid, hè?'

STER reclame