Hoge golven slaan tegen golfbrekers voor de Zuid-Koreaanse kust REUTERS

In Zuid-Korea zijn nationale parken en treinstations gesloten vanwege orkaan Haishen. Ook ligt het vliegverkeer voor een groot deel plat.

Afgelopen nacht kwam Haishen aan land in havenstad Ulsan.

De zware orkaan gaat gepaard met harde wind en veel regen. "De wind treft een gebied dat twee keer zo groot is als Nederland", zegt correspondent Kjeld Duits in radioprogramma Met het oog op morgen. "En de regenval komt neer in een gebied dat groter is dan de afstand tussen Amsterdam en Madrid. Het is echt een monster van een storm."

De krachtige wind heeft er in het uiterste zuiden van Zuid-Korea al voor gezorgd dat bijna vijfduizend mensen zonder stroom zitten.

Sommige straten zijn ondergelopen en de harde wind veroorzaakt overlast in Zuid-Korea:

Orkaan Haishen trekt over Zuid-Korea

Haishen trok de afgelopen dag langs de zuidelijke eilanden van Japan. Volgens de nationale nieuwszender NHK zijn er 32 gewonden gevallen.

"Verder zitten er een half miljoen huishoudens zonder stroom", zegt correspondent Duits. "Op sociale media zie je hoe bang mensen zijn. Mensen schrijven dat hun hele huis kraakt en schudt en dat het erger is dan ze hadden verwacht, terwijl dit gebied nota bene is gewend aan extreem weer."

De Japanse overheid evacueerde bijna zes miljoen mensen in elf provincies. Evacuatiecentra in Japan konden vanwege het coronavirus maar voor de helft worden gevuld. Veel mensen moeten dus noodgedwongen bij familie schuilen. Ook zijn mensen in hotels opgevangen, zegt Duits. "Die zitten nu propvol."

Liever luisteren?

Vanavond wordt orkaan Haishen aan de kust van Noord-Korea verwacht. Meteorologen denken dat de orkaan in de komende 24 uur afzwakt tot een tropische storm.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bezocht dit weekend het deel van de kust waar vorige week een andere orkaan huishield. Hij riep leden van zijn Arbeiderspartij op om te helpen met herstelwerkzaamheden.

STER reclame