AP

Afgelopen nacht is in Frankrijk opnieuw een paard verminkt. Sinds februari zijn in het land ruim dertig paarden verminkt of gedood. Er is nog veel duidelijk over de verminkingen.

De reeks incidenten leiden tot afschuw onder paardeneigenaren en felle emoties in het land. De Franse politie roept op niet het recht in eigen handen te nemen.

De laatste melding van een verminking kwam uit het oostelijke departement Côte d'Or, rond Dijon. Een man waarschuwde de politie nadat hij 's nachts lichten had gezien in zijn weiland. De politie rukte uit met veertig agenten, een speurhond en een helikopter. Een van de paarden van de man bleek te zijn aangevallen.

Compositiefoto

De politie zegt tegen persbureau AFP dat er wordt gezocht naar twee verdachten. Het is onduidelijk of dat dezelfde personen zijn die worden verdacht van een aanval op twee pony's in Bourgondië. Bij die mishandeling op 24 augustus raakte de eigenaar in gevecht met een van de vermoedelijke daders. De man liep daarbij een snijwond op. De politie heeft een compositiefoto van de verdachte op Facebook gedeeld.

Gendarmerie de l'Yonne

Toch is niet duidelijk of de meeste dieren ook daadwerkelijk door mensen zijn verminkt. Zo schreef de krant Le Monde begin deze maand op basis van soortgelijke incidenten in landen als het Verenigd Koninkrijk en de VS dat het ook goed mogelijk is dat de verminkingen een natuurlijke oorzaak hebben, zoals aanvallen door roofdieren.

Felle emoties

Het neemt niet weg dat de verminkingen tot felle emoties in het land. Paardenliefhebbers berichten op Facebook en internetfora driftig over de incidenten, schrijft Le Monde.

Paardenbezitters hebben bijvoorbeeld een interactieve kaart gemaakt met een overzicht van alle aanvallen en pogingen daartoe. Die toont inmiddels ruim honderd meldingen. Via sociale media delen de eigenaren kennis en middelen om zich te beschermen tegen de 'daders'.

Over mogelijke motieven wordt volop gespeculeerd. Sommigen vermoeden satanische rituelen. Een andere hypothese is dat er een criminele organisatie achter zit die handelt in paardenbloed en -organen.

'Mijn wapen is geladen'

"We hebben er genoeg van", zei een boze vrouw woensdag tegen een lokale tv-zender in Bretagne. "Mijn wapen is geladen en ik aarzel niet om te schieten als het nodig is. We moeten niet verbaasd zijn als iemand een van deze individuen verwondt of doodt. Iemand moet de paarden beschermen."

De autoriteiten raden het sterk af om het recht in eigen hand te nemen. In Bretagne zijn een moeder en dochter gearresteerd nadat ze gewapend met machetes en luchtdrukgeweren twee personen in een auto staande hadden gehouden, schrijft France24. Ze dachten dat de twee in de auto de aanvallers waren, maar die deden aangifte bij de politie. De vrouw en dochter riskeren een celstraf van vijf jaar voor hun actie.

STER reclame