Djokovic slaat bal tegen lijnrechter en wordt gediskwalificeerd op US Open Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Novak Djokovic is in de vierde ronde van de US Open gediskwalificeerd. De Serviër raakte in zijn partij tegen de Spanjaard Pablo Carreno Busta gefrustreerd toen hij zijn servicegame verloor, waarop hij een bal wegsloeg en daarbij een vrouwelijke lijnrechter op de keel raakte.

Conform de regels restte de hoofdscheidsrechter daarna niets anders dan de Servische nummer één van de plaatsingslijst te diskwalificeren. Enkele uren na het incident betuigde Djokovic op Instagram zijn spijt. "Het maakt me erg verdrietig en leeg. Gelukkig voelt de lijnrechter zich goed. Het spijt mij ontzettend dat ik haar zoveel stress heb bezorgd. Onbedoeld. Maar zo fout."

Getty

Het was bepaald geen wilde of woeste uithaal waarmee Djokovic de bal wegsloeg, maar de regels schrijven voor dat wanneer een speler door onbeheerst gedrag een official belaagt of blesseert diskwalificatie het gevolg is.

Minutenlange discussie

Hij sloeg de bal bijna achteloos en zonder te kijken weg. Toen hij merkte dat hij een vrouwelijke lijnrechter had geraakt, stak Djokovic meteen geschrokken zijn hand op en liep naar de lijnrechter toe om zijn excuses te maken.

Hoewel Djokovic tijdens een minutenlange discussie met de umpire en hoofdscheidsrechter nog probeerde het noodlot af te wenden, zag de hoofdscheidsrechter geen reden de hand over het hart te strijken, waarna Djokovic met gebogen hoofd de baan verliet.

Bekijk hieronder het bericht van Djokovic:

In het bericht op zijn Instagram-account gaat Djokovic uitvoerig in op het incident. Zo schrijft hij tijd nodig te hebben om de teleurstelling te verwerken en het te beschouwen als 'een les in zijn ontwikkeling als speler en mens'.

in het bericht maakt Djokovic ook nogmaals zijn excuses aan de organisatie van de US Open en alle betrokkenen.

Marcella Mesker in Langs de Lijn over de diskwalificatie van Novak Djokovic

"In het begin dacht ik ook: hij doet het niet expres", zegt commentator Marcella Mesker in Langs de Lijn op Radio 1. "Maar regels zijn regels. De organisatie heeft het aangedurfd die toe te passen en ook Novak Djokovic uit het toernooi te halen."

Dat betekent ook meteen dat we een nieuwe grandslamkampioen krijgen, vervolgt Mesker. "Zverev, die eerder op de avond won, zal in zijn handen wrijven. Natuurlijk is de jonge generatie ook geschrokken, maar ze maken nu grote kans om grandslamkampioen te worden."

Novak Djokovic druipt af Getty

Voor Djokovic was er tijdens de wedstrijd aanvankelijk niets aan de hand. Op 5-4 miste hij echter drie setpunten, waarna hij de bal kwaad tegen de boarding sloeg.

Een game later raakte hij na een val geblesseerd aan zijn linkerschouder en werd hij ook nog eens gebroken door Carreno. Terwijl hij terugliep naar zijn stoel sloeg hij zonder te kijken de bal weg en raakte daarbij een lijnrechter. Djokovic, die begin dit jaar al de Australian Open won, had dit jaar nog geen wedstrijd verloren.

Door de diskwalificatie raakt Djokovic al zijn op de US Open verdiende punten voor de wereldranglijst kwijt en moet hij z'n prijzengeld inleveren.

Vanwege de afwezigheid van rivalen Rafael Nadal en Roger Federer was Djokovic de torenhoge favoriet voor de eindzege in New York. Hij ziet zijn kans op een achttiende grandslamtitel nu als sneeuw voor de zon verdwijnen. Door de diskwalificatie bereikt Carreno de kwartfinales van het grandslamtoernooi.

STER reclame