Pierre Gasly op het circuit van Monza
NOS Sport

Gasly wint, Verstappen valt uit in sensationele Grand Prix van Italië

Een sensationele Grand Prix van Italië heeft met Pierre Gasly (Alpha Tauri) een verrassende winnaar gekregen. Carlos Sainz (McLaren) werd tweede en Lance Stroll (Racing Point) derde. Max Verstappen viel halverwege de race uit.

Verstappen startte op het circuit van Monza als vijfde en viel na een matige start terug naar de zevende plaats. Bij een herstart van de race na een zware crash van Charles Leclerc moest hij vertrekken vanaf de elfde positie. Kort daarop staakte de Limburger de strijd en stapte hij vol ongenoegen uit zijn auto.

Max Verstappen

Valtteri Bottas zag na een beroerde start in de eerste bochten de McLarens van Sainz en Lando Norris passeren en moest even later ook Sergio Pérez en Daniel Ricciardo voorbij laten gaan.

Iets voor die schermutselingen uit deed WK-leider Lewis Hamilton (Mercedes) wat hij gewend is te doen. De wereldkampioen maakte vanaf poleposition geen fouten en sloeg snel een gat met de achtervolgers.

Kevin Magnussen zette onbedoeld alles op zijn kop door in ronde 20 zijn kapotte Haas bij de pitlane-ingang te parkeren. De safetycar verscheen en het stoplicht bij de pitlane stond op rood. Hamilton negeerde het inrijverbod, wat hem op een 'stop and go' van 10 seconden kwam te staan.

Meer problemen voor Ferrari

Voor de renstal van Ferrari bleven de problemen voortduren. Het fameuze Formule 1-team maakt een uitermate slecht seizoen door en kan niet meestrijden op de voorste plekken. Op het thuiscircuit in Italië was het snel klaar voor Ferrari-coureurs Sebastian Vettel en Leclerc.

De Duitser Vettel, die aan zijn laatste seizoen in de rode Italiaanse racewagen bezig is, moest in de zesde ronde opgeven met een kapotte remleiding. De Monegask Leclerc crashte in de 25ste ronde hard in de laatste bocht van het circuit, de Parabolica.

Na de crash van de Ferrari werd de race tijdelijk stilgelegd. Toen na de herstart de rook van straffen en stops was opgetrokken, had Gasly ineens de beste papieren. Sainz drong nog wel stevig aan, maar Gasly hield stand.

De Fransman behaalde zodoende zijn eerste zege in de Formule 1. Voor het eerst sinds Hongarije 2012 stond er geen Ferrari, Red Bull of Mercedes op het podium. Bottas eindigde op de vijfde plaats en Hamilton wist zich nog op te werken tot de zevende positie.

"Het is ongelooflijk. Ik realiseer mij niet wat er gebeurd is", sprak Gasly vol ongeloof na zijn zege. "Het was zo'n gekke race. We maakten volop gebruik van de rode vlag-situatie en onze auto was redelijk snel."

"Ik heb zoveel meegemaakt het laatste anderhalf jaar. Mijn eerste podium vorig jaar en nu mijn eerste zege. Ik heb er moeite mee om dit te beseffen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl