Oud-president Morales tijdens een persconferentie in februari 2020
NOS Nieuws

Bolivia wil oud-president Morales aanklagen bij Strafhof in Den Haag

De regering van Bolivia heeft contact opgenomen met het Internationaal Strafhof in Den Haag om voormalig president Morales aan te klagen wegens "misdaden tegen de menselijkheid". Dat heeft interim-president Jeanine Anez op Twitter bekendgemaakt. De aanklacht draait om massale wegversperringen vorige maand.

Volgens de regering is Morales schuldig aan "terrorisme en genocide" vanwege de blokkades, die twaalf dagen duurden. Ziekenhuizen klaagden dat ze geen dringende medische benodigdheden konden krijgen voor coronapatiënten. Hierdoor zouden volgens Anez meer dan veertig doden zijn gevallen, omdat er een gebrek aan zuurstof was om ze mee te behandelen.

Morales, die in ballingschap leeft in Argentinië, had zijn aanhangers opgeroepen de druk op de autoriteiten uit te voeren in een poging uitstel van de verkiezingen te voorkomen, onder meer met wegblokkades. De verkiezingen zouden aanvankelijk in mei plaatsvinden, maar werden uitgesteld tot 6 september en vervolgens naar 18 oktober.

'Vuile oorlog'

Hoewel de protesten niet konden voorkomen dat de verkiezingen uitgesteld werden, riep de belangrijkste vakbond van Bolivia op de wegversperringen op te heffen nadat de regering een wet had goedgekeurd die verder uitstel na oktober verhinderde. Gedurende de blokkade zorgden 142 wegversperringen in het land ervoor dat vrachtwagens maar in beperkte mate zuurstof konden afleveren bij ziekenhuizen, zegt de regering.

Morales werd vorige maand in Bolivia aangeklaagd voor seksueel misbruik van een minderjarige. Volgens de oud-president is dit onderdeel van een "vuile oorlog" van de huidige conservatieve regering tegen zijn socialistische partij MAS, een van de grote kanshebbers bij de verkiezingen in oktober.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl