NOS Nieuws

Wachttijd coronatest te lang, scholen lopen warm voor commerciële aanbieders

Basisscholen en middelbare scholen overwegen om commerciële coronatests in te zetten voor hun personeel. Omdat de wachttijd voor een coronatest bij de GGD oploopt en de uitslag ook niet meteen komt, kunnen docenten met verkoudheidsklachten soms bijna een week niet lesgeven.

Scholenkoepel SSOE, voor speciaal onderwijs in de omgeving van Eindhoven, heeft de knoop al doorgehakt. Onderwijzend personeel kan een coronatest doen bij een commerciële aanbieder, zegt bestuurder Hilbert de Vries vrijdag tegen De Telegraaf. "Het kost mij honderd euro per test, maar als een leraar een paar dagen ontbreekt in afwachting van de uitslag kost dat mij het vijftienvoudige."

Commerciële aanbieders zien de toegenomen druk op de markt, maar weten toch nog aan testmaterialen te komen:

Druk op GGD wordt te groot, commerciële testers springen bij

Gerda Baas, docent Nederlands, werkt op een middelbare school die voorlopig geen gebruik maakt van commerciële coronatests. Baas heeft last van benauwdheid en moet vaak niezen, en wilde zich na overleg met de huisartsassistente laten testen. Woensdagochtend belde ze voor een afspraak, vrijdagmiddag kon ze pas terecht.

"Ik dacht dat ik woensdagmiddag in de rij zou kunnen aansluiten. Dat valt dus tegen. De helft van mijn lessen is donderdag uitgevallen. Dat zijn bijna zestig leerlingen die geen les krijgen." Als het goed is komt de uitslag binnen twee dagen. "Ik heb tegen mijn leidinggevende gezegd dat ik hoop dat de uitslag er zondag is, zodat ik maandag weer aan de slag kan."

Juist daarom begrijpen sectororganisaties van het basis- en middelbaar onderwijs, de PO-raad en de VO-raad, dat sommige scholen ervoor kiezen om leraren bij commerciële organisaties te laten testen. Daar kunnen ze doorgaans meteen terecht en komt de uitslag vaak dezelfde dag nog.

Onderwijsgeld zou niet besteed moeten worden aan coronatests.

Woordvoerder PO-raad

"Als de situatie zo blijft dat je in sommige gevallen vier dagen bezig bent voordat er een uitslag is en een docent zit al die tijd thuis, dan is de keuze wel te begrijpen. Maar wenselijk vinden we het niet", zegt een woordvoerder van de VO-raad.

"We zien nu het begin van een lesinfarct: steeds meer scholen moeten klassen naar huis sturen. Een leraar die er vier dagen niet mag zijn, levert een enorm probleem op voor de ouders van leerlingen", vult een woordvoerder van de PO-raad aan. "Onderwijsgeld zou niet besteed moeten worden aan coronatests. Het snel testen van docenten moet centraal geregeld worden."

Voorrang

Donderdag nam de Tweede Kamer een motie aan waardoor mensen met een vitaal beroep, zoals leraren, voorrang krijgen voor een coronatest. Maar hoe dat geregeld gaat worden is nog niet duidelijk. "Het zou mooi zijn als minister De Jonge dat in het weekend voor elkaar kan krijgen", aldus de PO-raad.

Mocht het nog een tijdje duren voordat mensen in vitale beroepen daadwerkelijk sneller getest kunnen worden, dan staan commerciële laboratoria klaar om hun diensten te verlenen. Bij Coronalab.eu neemt de testcapaciteit op de tien locaties binnenkort flink toe, zegt ondernemer Patrick de Boer. "Van 750 tot 1000 tests per dag naar 2000 tot 3000 tests per dag."

Het zijn niet alleen scholen die bij het lab aankloppen. "We zien mediabedrijven die voor producties de acteurs of de panelleden getest willen hebben. Of het zijn sportploegen die dicht bij elkaar moeten presteren en daardoor ook coronavrij moeten zijn. Ook personeel van banken komt bij ons."

Het commerciële laboratorium gaat binnenkort ook testen voor de GGD's. Het gaat om enkele honderden tests per dag. "Het aanbod om te helpen stond al heel lang uit", zegt De Boer. "Ik denk dat er de afgelopen maanden iets meer power achter het vergroten van de landelijke capaciteit gezet had kunnen worden. Iedereen wist dat het moeilijk zou worden, zeker in het komende griepseizoen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl