AFP

De autoriteiten in Sri Lanka waarschuwen voor een milieuramp. Zo'n veertig kilometer uit de kust staat een tanker in brand met 270.000 ton olie aan boord. Het hoofd van het milieuagentschap zegt dat de tanker kan gaan lekken of ontploffen. "Dat kan op een grote milieuramp uitdraaien."

De tanker New Diamond, die onder Panamese vlag vaart, kwam gisteren op zeventig kilometer ten oosten van de stad Thirukkovil in de problemen. In de machinekamer brak brand uit. Een bemanningslid kwam daarbij om het leven, een ander raakte gewond en 21 opvarenden konden op tijd van boord worden gehaald.

Sindsdien drijft de tanker stuurloos richting de kust. Vanaf schepen en vanuit vliegtuigen wordt er al twee dagen water op gestort, maar het vuur is nog niet gedoofd.

De olieopslagtanks lijken nog ongeschonden. Een woordvoerder van de Sri Lankaanse marine zegt dat er tien meter boven de waterlijn een scheur van twee meter zit.

Er is geprobeerd om het brandende schip voor de kust weg te slepen, verder de oceaan op. Het is onduidelijk of die pogingen zijn gestaakt.

STER reclame