Asia Bibi in Frankrijk, februari jl.
NOS Nieuws

Asia Bibi, boegbeeld in strijd tegen blasfemie, wekt verbazing met uitspraken

Mensenrechtenorganisaties zijn geschokt over uitspraken van Asia Bibi, de vrouw die de afgelopen jaren het symbool was van de strijd tegen de godslasteringswetten in Pakistan. "Ik heb niets tegen de wet of mijn land" zei Bibi in een interview met Voice of America. Daarmee lijkt ze het op te nemen voor de blasfemiewetten in haar land. Ook neemt ze afstand van het boek dat de Franse journaliste Anne-Isabelle Tollet over haar schreef.

Bibi (49) zat acht jaar in een dodencel in Pakistan vanwege godslastering. De christelijke vrouw werd in 2009 opgepakt vanwege het beledigen van de profeet Mohammed. Een jaar later werd ze ter dood veroordeeld. Mede door de inzet van Tollet kwam haar zaak wereldwijd onder de aandacht.

Na veel internationale druk en bemoeienis van onder meer de paus en Amnesty International werd ze in 2018 vrijgesproken door het Pakistaanse Hooggerechtshof, tot grote verontwaardiging van islamitische extremisten, die dreigden haar te vermoorden. Ook Bibi's advocaten en de rechters van het Hooggerechtshof werden met de dood bedreigd.

Na haar vrijlating vluchtte Bibi naar het buitenland. Momenteel woont ze op een geheime locatie in Canada.

'Wet heeft het niet gedaan'

In januari werd haar biografie, 'Eindelijk vrij', gepubliceerd. Daarin staat onder meer dat "de wet een strop om haar nek heeft gelegd". Maar: "Tollet gaf de wet de schuld", zegt Bibi nu. "De wet heeft het niet gedaan. Mensen in het dorp wilden me zonder reden vermoorden, het was een incident. Overal zijn goede en slechte mensen." Ook zegt ze: "Absoluut, de wet is goed, maar mensen maken er misbruik van. De wereld is de schuldige, niet God."

De uitlatingen zijn opmerkelijk, want Tollet bezocht Bibi na haar vrijlating in Canada. Tijdens een persconferentie afgelopen februari zei Bibi bovendien asiel te zoeken in Frankrijk, zodat ze dichter bij de journaliste kon wonen.

Asia Bibi met biograaf Tollet

Biograaf Tollet liet in een reactie weten "sprakeloos" te zijn en "niet te geloven dat juist zij godslastering verdedigt en de extremisten die maar een ding willen: dat ze hangt." Volgens haar heeft Bibi psychische problemen na negen jaar gevangenschap en wil ze graag naar haar thuisland terugkeren, waar haar vijf kinderen zijn.

Onder druk gezet

Organisaties en kerken die zich voor haar vrijlating hebben ingezet, zijn verbijsterd: "Bibi wordt in Canada onder druk gezet om bepaalde dingen te zeggen", zegt een van de oprichters van het Christian Liberation Front in Pakistan. "Gevaarlijk", zo noemt die haar verklaring. "Miljarden zijn uitgegeven voor haar vrijheid. Ze is alles vergeten, maar wij zullen doorgaan met het eisen van hervormingen en afschaffing van de godslasteringwet".

"Ze heeft kerkleiders, martelaren en mensenrechtenverdedigers een mes in de rug gestoken" zegt een christelijke pastor uit Karachi. "Het interview botst met haar eerdere uitspraken. Ze is vergeten wie haar familie heeft vernietigd." Hij denkt dat Bibi wordt bedreigd, zodat ze haar strijd tegen de godslasteringswetten niet kan voortzetten.

Nog steeds vogelvrij

Ook Klaas Muurling, woordvoerder van Open Doors, nam met verbazing kennis van het interview. De organisatie zet zich wereldwijd in voor vervolgde christenen en kwam ook in actie voor de vrijlating van Bibi. "Vergeet niet dat Asia Bibi tien jaar geleden een bessenplukker was, een arme landarbeider. Nu is ze een beroemdheid. Maar ze heeft wel negen jaar in de dodencel gezeten, kan niet meer in haar eigen land wonen, hoewel ze ten onrechte is beschuldigd."

Ook volgens hem staat ze onder grote druk: "Vaak zie je dat gevluchte christenen uit Pakistan niet kunnen aarden in het buitenland. Ze willen terug, ze zijn zo verbonden met hun land dat het verlangen om daar te wonen heel sterk is, maar dat kan niet. Ze is vrijgesproken, maar ze is nog steeds vogelvrij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl