NOS Nieuws

Jagend, drinkend en zwijnenbig in de bek: unieke beelden van wolvin op de Veluwe

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

Jagen, water drinken, slapen en rondlopen: dat is hoe de dagelijkse routine eruitziet van de wolvin op de Veluwe. Natuurmonumenten heeft de wolvin met verschillende camera's vastgelegd en deelt nu voor het eerst deze unieke beelden:

Unieke beelden van wolvin op de Veluwe

In het voorjaar merkten boswachters op de Veluwe al dat er iets anders was. Herten liepen op andere plekken dan normaal en ook in andere groepjes. Ze waren schrikachtiger dan anders. "Als boswachter weet je hoe dieren zich gedragen, dus ik vroeg me meteen af: wat is er aan de hand?", vertelt boswachter Frank Theunissen. "De hele dynamiek in het bos was anders."

In mei werden vervolgens uitwerpselen en pootafdrukken van een wolf gevonden. "Daarmee vonden we de verklaring voor het veranderde gedrag van het wild."

Na de ontdekking hing de boswachter verscheidene camera's op om te kijken of de wolf zich zou vestigen. "Op 14 juni zag ik de wolf voor het eerst op beeld, dat was echt een feestje. Ik haalde de sd-kaart uit de camera en wist niet wat ik moest verwachten. En toen zag ik haar opeens: loopt er een wolf in mijn tuin en ik ben de eerste die het ziet!", vertelt Theunissen enthousiast.

Het bleef niet bij één keer: niet eerder werd in Nederland een wolf zo vaak en zo scherp vastgelegd.

De wolf wil jennen en dat hert zegt: 'Ik ben groot, ik ben gezond, ik ben niet bang voor jou'. Hoe groot is de kans dat je die interactie op beeld krijgt?

Frank Theunissen

Op de beelden loopt de wolvin met een zwijnenbig in haar bek, speelt ze met een tak, drinkt ze uit een poel en sleept ze een ree mee. Ook zijn er beelden van een kreupel edelhert, dat waarschijnlijk is aangevallen door de wolf. Maar in de videobeelden is ook een mannelijk edelhert te zien dat zich afweert met zijn gigantische gewei.

"Dat beeld vind ik echt prachtig", zegt Theunissen. "Hoe groot is überhaupt de kans dat je zo'n interactie op beeld krijgt? Je ziet het speelse van de wolvin en het trotse van het hert. De wolf wil jennen en dat hert zegt: 'Ik ben groot, ik ben gezond, ik ben niet bang voor jou'."

Dat zijn ontzettend unieke momenten, zegt Theunissen. "Ik denk dat nog nooit iemand dit soort interacties heeft gezien."

Natuurliefhebbers hoeven het gebied nu niet te mijden. De wolf is bang voor mensen, legt Theunissen uit. "De mens is geen prooi voor de wolf. Het dier heeft door de eeuwen geleerd dat 'ie bang moet zijn voor mensen. Een edelhert is in principe net zo gevaarlijk als een wolf."

Kom daarom zeker nog wandelen op de Veluwe, zegt de boswachter. "En als je oog in oog staat met de wolf, moet je respect hebben voor de kracht van het dier en je plek weten."

Het lijkt erop dat de wolvin in het gebied wil blijven. Op de beelden is te zien dat ze vaste plekken markeert met urine en bijna elke dag naar die plekken teruggaat om te controleren of een andere wolf daar is geweest. Dat lijkt tot nu toe nog niet het geval. "Nu is het wachten tot een mannetje haar weet te vinden, wij hebben er echt hoop op. Dat wij ook een nestje op de Zuid-Veluwe krijgen. Dat is wel een mooie cliffhanger."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl