Pieter Omtzigt ANP

De politie heeft in Heerlen een 26-jarige man aangehouden die eind augustus in Den Haag CDA-politicus Pieter Omtzigt bedreigd zou hebben. Het OM bevestigt een bericht daarover van NRC. Omtzigt werd bij een demonstratie tegen het coronabeleid door betogers belaagd.

Bij de demonstratie ontstond op het Binnenhof in Den Haag een grimmige sfeer. Daarbij werd ook de politie belaagd, plus minister Wiebes en een verslaggever van Powned.

De politie greep in toen demonstranten agenten provoceerden en belaagden. Sommige demonstranten kregen klappen van de politie.

Verontwaardiging

Justitie denkt dat de verdachte de man is die Omtzigt minutenlang achtervolgde en allerlei bedreigingen riep. Uit de groep demonstranten kreeg Omtzigt onder meer "ik zal je doodslaan" toegeroepen. Beelden van de confrontatie zorgden voor verontwaardiging. Een dag later deed Kamervoorzitter Arib aangifte.

Premier Rutte zei dat er een grens was overschreden. "Politici lastigvallen. Dat is niet de Nederlandse democratie", zei hij op zijn wekelijkse persconferentie.

STER reclame