Willem-Alexander met baard op munt
NOS Nieuws

Willem-Alexander met baard op herdenkingsmunt

De baard van Willem-Alexander is vereeuwigd op een muntstuk van vijf euro. De afbeelding van de koning met baard staat voor het eerst op een herdenkingsmunt: het Woudagemaal Vijfje.

Er komen 60.000 reguliere munten in omloop, maar de vraag is of je de koning met baard ook tegen zult komen in de supermarkt. "Het is echt een verzamelstuk. Het komt niet vaak voor dat mensen met dit soort munten betalen in de supermarkt, maar het kan wel", aldus Sabine Huisman van Koninklijke Nederlandse Munt.

Run op munt met baard

"Het is hartstikke uniek, deze eerste munt met de afbeelding van de koning met baard. Het is een verandering van zijn portret", zegt Huisman. Of er een ware run komt op de munt met baard valt lastig te voorspellen. "De munt wordt nooit bijgemaakt, er is dus een beperkte uitgave. Dus we verwachten wel animo."

De herdenkingsmunt wordt uitgegeven vanwege het honderdjarig bestaan van het grootste, nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Koningin Wilhelmina opende het Woudagemaal in Lemmer in 1920. Dit jaar werd er ook een herdenkingsmunt uitgegeven vanwege de herdenking van 75 jaar vrijheid. Die munt is uitverkocht.

De afbeelding van Willem-Alexander is ontworpen door beeldend kunstenaar Berend Strik. Hij ontwierp in 2006 ook het Rembrandt Vijfje. Op de afbeelding wappert achter de koning de vlag van Friesland, met daaronder de kanalen die het Woudagemaal omringen. Op de andere kant van de munt staat het gemaal abstract afgebeeld vanuit vogelperspectief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl