RTV Noord
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Bewoners 'vergeten hoekje' Appingedam krijgen nieuw huis

De bewoners van 337 huizen in de wijk Opwierde in het Groningse Appingedam krijgen in het kader van de versterkingsoperatie allemaal een nieuw huis. Dat hebben de bewoners vanmiddag te horen gekregen van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.

De bewoners noemen zichzelf 'het vergeten hoekje' van Appingedam. Om zich heen zagen ze allemaal huizen gesloopt en opnieuw gebouwd worden, maar zelf kregen ze al jaren geen duidelijkheid over de versterking van hun huis. De ongelijkheid in de wijk werd hierdoor groot.

Om toch duidelijkheid te krijgen voerden de bewoners actie. Ze hingen makelaarsborden aan de huizen met daarop de tekst: #EnWijDan? Ook maakten zij filmpjes waarin zij vertelden over ongelijkheid bij de versterkingsoperatie in het gebied, dat getroffen is door aardbevingen.

"We hebben het geflikt", zegt bewoner Richard Hoekstra tegen RTV Noord. Hij voerde samen met andere bewoners actie om nieuwbouw te krijgen. "Mensen staan elkaar vol ongeloof aan te kijken. Er is echt een hosanna-stemming in de wijk. We hebben het voor elkaar gekregen."

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, de gemeente Appingedam, de Nationaal Coördinator Groningen en woningcoöperaties Marenland en Groninger Huis hebben samen afspraken over gemaakt over de nieuwbouw van de woningen.

"De ongelijkheid in de buurt is hiermee tot een eind gekomen", zegt minister Ollongren. "Ik ben blij dat de bewoners nu een goed toekomstperspectief hebben."

Advertentie via Ster.nl