Nog veel vragen, maar Kamer steunt 'app-wet'

Een meerderheid in de Tweede Kamer staat achter de wet die de 'corona-app' regelt. In een Kamerdebat werden nog wel veel kritische vragen gesteld, maar het is duidelijk dat minister De Jonge steun krijgt van een meerderheid.

Opzet van de corona-app is dat mensen een bericht krijgen als ze in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Dat moet verdere verspreiding van het virus voorkomen. De app wordt op grote schaal getest en minister De Jonge is met een wetsvoorstel gekomen om het systeem landelijk in te voeren.

Gebrek aan testen

Veel partijen benadrukten dat het goed is om bij de verspreiding van de pandemie gebruik te maken van digitale middelen, maar bijna de hele Kamer maakt zich ook zorgen over het gebrek aan testen. "Wat moeten mensen doen, die via de app een melding krijgen dat ze in de nabijheid van een besmet iemand zijn geweest en die zelf geen klachten hebben?", vragen veel Kamerleden zich af.

Minister De Jonge zei daarover dat het algemene beleid blijft dat mensen zich alleen moeten laten testen als ze klachten hebben. Maar dat kan nog worden aangepast, op het moment dat de app landelijk wordt ingevoerd. Mogelijk worden de richtlijnen dan nog aangepast. Veel Kamerleden zeiden in het debat dat de app er niet toe mag leiden dat mensen met een app zich wel kunnen laten testen en mensen zonder app niet.

De Jonge benadrukte dat de app "niks meer en niks minder" is dan een hulpmiddel: "Het is niet de enige oplossing, maar een van de instrumenten." De Jonge erkende dat je pas echt de effecten zal kunnen beoordelen als de app in werking is. Hij beloofde dat hij de Kamer elke maand een evaluatie van de voortgang zal sturen.

In deze video leggen we uit hoe de app werkt:

Zo werkt de corona-app en dit gebeurt er met je gegevens

Het overgrote deel van de Kamer waardeert de juridische waarborgen in de wet om misbruik van de app te voorkomen: deelname is niet verplicht en mensen mogen ook niet onder druk worden gezet om alsnog mee te doen. Een deel van de Kamer wil nog strengere waarborgen op dat punt. Op die manier zou moeten worden voorkomen dat bijvoorbeeld werkgevers of sportclubs werknemers of leden aansporen de app alsnog te downloaden.

De Kamer onderstreepte dat 'menselijk' bron- en contactonderzoek belangrijk blijft en verder moet worden uitgebouwd. Ook zijn er nog veel kritische kanttekeningen bij het mogelijk grote aantal "vals-positief-meldingen" en over de volgens sommigen te magere afspraken met Google en Apple over het gebruik van de gegevens.

Hoe groot de meerderheid is die De Jonge steunt, is nog niet duidelijk. Maar behalve de regeringspartijen lijken in elk geval GroenLinks, PvdA, SGP en 50Plus voor de wet te stemmen. De PvdA geeft het kabinet "het voordeel van de twijfel".

Ook Eerste Kamer moet de wet nog steunen

Sommige partijen twijfelen en PVV, Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie en Kamerlid Van Haga zijn mordicus tegen de wet. De PVV wil eerst meer onderzoek naar de effectiviteit van de app. Zolang dat niet is gedaan, zal de partij de wet niet steunen. Forum voor Democratie vindt de app een "absurd idee, dat nooit gaat werken". Volgens Forum zijn er allerlei technische bezwaren en is ook de privacy in het geding. De Partij voor de Dieren stelt dat de app te gehaast tot stand is gebracht en niet proportioneel is.

De Tweede Kamer stemt morgen over het wetsvoorstel. Als die het heeft aanvaard, moet ook de Eerste Kamer zich er nog over buigen. Het was eerder de bedoeling dat de wet op 1 september zou ingaan, maar dat wordt dus niet gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl