Joeri Ganoes was sinds augustus 2017 hoofd van Rusada
NOS Sport

Directeur Ram van Dopingautoriteit bezorgd om Russische oud-collega

Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit maakt zich ernstig zorgen over zijn voormalige Russische collega Joeri Ganoes. Die werd vorige week ontslagen als hoofd van de Russische antidopingautoriteit Rusada. Officieel vanwege financiële malversaties, maar Ram denkt dat er meer aan de hand is.

"Ik kan niet beoordelen of de verwijten van financieel wanbeheer terecht of onterecht zijn, maar je voelt aan alles dat dit ook een politiek besluit is. Voor mijn gevoel wordt Rusland nu weer ver teruggeworpen in de strijd tegen doping."

Als het om het lot van Ganoes zelf gaat, is Ram voorzichtig. "Hij heeft al zijn internationale vakgenoten een e-mail gestuurd met zijn privégegevens. En hij heeft zelf ook al eens tegen me gezegd dat hij niet suïcidaal is. Je snapt waarom hij voorzorgsmaatregelen neemt."

Dapper man

Joeri Ganoes werd drie jaar geleden aangesteld om leiding te geven aan Rusada. Hij stond internationaal te boek als iemand die dopinggebruik in Rusland serieus probeerde te bestrijden en onomwonden toegaf dat Rusland een dopingcultuur kende. Tal van internationale dopingexperts noemden Ganoes een dapper man, zeker in de wetenschap hoe het zijn voorgangers was vergaan.

Toen in 2015 duidelijk werd dat Russische sporters dankzij een door de staat opgezet dopingnetwerk jarenlang verboden middelen hadden kunnen gebruiken, vluchtte klokkenluider Grigori Rodtsjenkov naar de VS. Rodtsjenkov, voormalig hoofd van het Russische antidopinglaboratorium en een van de bedenkers van het door de staat opgezette dopingnetwerk, wordt nog altijd beveiligd.

Twee oud-directeuren van Rusada, Nikita Kamajev en Vjatsjeslav Sinev, zijn onder verdachte omstandigheden overleden.

Ganoes gaf in 2019 een interview aan de NOS. Daarin zei hij dat hij zich niet wilde laten leiden door angst. "Ik weet dat er twee doden zijn gevallen. Maar dit is mijn missie. Dit is geen normale baan. We moeten heel dringend afstand nemen van het oude verrotte systeem."

Ontslagen Ganoes in 2019: 'Ik weet dat er twee doden zijn gevallen'

In december van dat jaar werd Rusland voor vier jaar uitgesloten van deelname aan internationale wedstrijden, nadat er bewijzen waren gevonden dat het land met computerdata uit het dopinglab had gesjoemeld. Een vergrijp dat door Ganoes werd bevestigd, al zei hij niet te weten wie verantwoordelijk zijn geweest voor het verwijderen en veranderen van de gegevens.

Opvallende tweet

Na zijn ontslag afgelopen week gaf Ganoes meteen aan dat hij onschuldig is en dat hij het slachtoffer is geworden van een bewuste provocatie.

Een maand voor zijn ontslag - het onderzoek naar zijn handelen was toen al begonnen - plaatste hij een opvallende tweet, waarmee hij de buitenwereld alvast leek te willen waarschuwen voor eventuele ongelukken en/of incidenten die hem zouden kunnen overkomen.

Vooral het tweede deel van de tekst uit die tweet is curieus. Letterlijk zegt Ganoes daarin: "Ik verklaar hierbij officieel dat ik van het leven houd, geen zelfmoord zal plegen en beschouwt u al mijn postume briefjes als buiten mijn wil opgesteld."

Na zijn ontslag spraken het overkoepelend orgaan van de internationale dopingautoriteiten iNADO en het wereldantidopingagentschap WADA hun zorgen uit over het lot van Ganoes. Ook lieten ze weten bezorgd te zijn over de onafhankelijkheid van de dopingbestrijding in Rusland.

'Voorzichtig opereren'

Volgens Ram is het WADA nu ook aan zet. "De man die door het Russisch olympisch comité als voorlopige vervanger van Ganoes is aangewezen, is in ieder geval niet bekend in de internationale antidopingwereld."

"Het WADA heeft tot nu toe Rusada buiten de sancties tegen Rusland gehouden omdat de antidopingautoriteit onder leiding van Ganoes goed functioneerde. Ik kan me voorstellen dat ze dat nu heroverwegen. Maar ik snap ook dat ze voorzichtig willen opereren in deze kwestie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl