NOS

Michel Catalano heeft nog steeds elke ochtend een knoop in z'n maag wanneer hij zijn drukkerij binnenloopt. Het is de plek waar meer dan vijf jaar geleden, op 9 januari 2015, twee zwaarbewapende mannen binnenvielen. Het waren de terroristen Said en Chérif Kouachi, voortvluchtig na de aanslag op tijdschrift Charlie Hebdo enkele dagen eerder.

"Hoe kwamen ze aan die wapens? Waarom kon dat zo makkelijk? En hoe kwamen ze bij mij terecht?" Tot op de dag van vandaag heeft Catalano meer vragen dan antwoorden. De drukker hoopt dat daar de komende weken verandering in komt, tijdens het proces over de aanslagen. Dat begint vandaag in Parijs.

Correspondent Frank Renout bezocht Catalano in zijn vernieuwde drukkerij. Hij sprak met hem over de gebeurtenissen die negende januari, en zijn herinneringen daaraan:

'Ik wilde vooral dat mijn medewerker het zou overleven'

De broers Kouachi zelf kunnen geen straf meer uitzitten: zij werden gedood door politiekogels, zoals ze zelf gepland hadden. Hetzelfde geldt voor Amedy Coulibaly, die op 9 januari een gecoördineerde aanslag pleegde in een Joodse supermarkt.

Wel staan hun medeplichtigen en handlangers terecht. In totaal zijn het er veertien, van wie enkelen naar Syrië zijn gevlucht en dus niet aanwezig zijn. Alle verdachten ontkennen dat ze afwisten van de plannen voor een aanslag, maar rechercheurs vinden dat ongeloofwaardig. De hoop is dat ze toch bijdraaien, en dat hun verklaringen tijdens het proces een en ander duidelijk zullen maken.

Ook Catalano hoopt op antwoorden. Bovendien, vindt hij, is een proces een belangrijk deel van het verwerkingsproces. "Het helpt je om dingen te begrijpen, een pagina om te slaan in dit verhaal."

Helemaal vergeten zal hij die dag nooit, weet hij. "Dit zal altijd deel uit blijven maken van mijn leven. Maar ik probeer wel mezelf weer de kans te geven om weer meer van het leven te genieten. Ik hoop dat het proces me daarbij helpt."

STER reclame