AFP

De Colombiaans-Amerikaanse dj en producer Erick Morillo is overleden. Entertainmentwebsite TMZ meldt op basis van politiebronnen dat zijn lichaam is gevonden in Miami Beach. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend.

Morillo (49) wordt gezien als een van de vormgevers van de jaren 90-house, zegt ook de Nederlandse dj Sunnery James, die hem aan het begin van zijn carrière ontmoette op Ibiza. "Hij was een van de grondleggers van de housemuziek. Erick Morillo heeft de house-sound echt naar the next level getrokken", aldus James in het radioprogramma Langs de Lijn en Omstreken.

Veruit zijn grootste hit is de danceplaat I Like to Move It, die hij samen met producer Ralph Muniz en rapper Mad Stuntman onder het pseudoniem Reel 2 Real uitbracht. Het nummer stond in het voorjaar van 1994 bovenaan de Nederlandse top-40. Later werd de oorwurm gebruikt voor de animatiefilm Madagaskar.

Later scoorde Morillo op eigen titel diverse clubhits als Reach, Them Girls en Partay Feeling. Ook presenteerde hij MTV-programma's over house en zette een eigen muzieklabel op: Subliminal Records. Voor zijn houseplaten ontving Morillo zes DJ Awards.

In 2013 besloot de miljonair het rustiger aan te gaan doen, hoewel hij bleef optreden. Vorige maand werd Morillo in Miami gearresteerd na beschuldigingen van seksueel misbruik. Het onderzoek naar die zaak loopt nog.

STER reclame