Voor het eerst dinobot gevonden op Schots eiland
Paleontologen hebben op het eiland Eigg voor de westkust van Schotland een dinosaurusbot gevonden van 166 miljoen jaar oud. Het stuk bot van ruim 50 centimeter was waarschijnlijk van een stegosauriër, schrijven de onderzoekers in hun studie.
Het is pas de tweede vindplaats van dinosaurusfossielen in Schotland. Eerder zijn die alleen gevonden op het eiland Skye. Op Eigg zijn al wel veel andere fossielen ontdekt, van zeereptielen en vissen zoals schildpadden en haaien.
Het bot werd al in mei 2017 ontdekt door de Schotse wetenschapper Elsa Panciroli. Ze vertelt tegen de BBC dat ze aan het eind van een onderzoeksdag met collega's wat achterop was geraakt en ging rennen om hen weer in te halen. "Ik realiseerde me dat ik over iets heen was gerend, wat er gek uitzag. Het was niet meteen duidelijk om wat voor dier het ging, maar we hadden geen twijfel dat het van een dinosaurus was."
Er zit ook een Nederlands tintje aan de ontdekking. De Utrechtse onderzoeker Femke Holwerda identificeerde het als een kuitbeen uit de achterpoot.
In eerste instantie dacht ze dat het van een langnekdino moest zijn geweest, omdat het een vergelijkbare grootte had. "Het merendeel van de botten van Skye was ook afkomstig van langnekken", zegt ze.
Maar de proporties van het bot brachten de onderzoekers aan het twijfelen: het was lang en dun in plaats van robuust. Toen uit microscopisch onderzoek bleek dat de botstructuur kenmerkend is voor stegosauriërs, was het voor hen duidelijk.
Ze hopen meer botten en misschien pootafdrukken op Eigg te vinden die hun aanname ondersteunen. Holwerda: "Maar tot dan toe houden we het dus op een stegosauriër. Het dier is, met een knipoog, al omgedoopt tot Steiggosaurus."