Met handboeien om werd hij aan de pers voorgeleid
NOS Nieuws

Hotelmanager 'Hotel Rwanda' opgepakt voor terrorisme

Paul Rusesabagina, de hotelmanager die tijdens de volkerenmoord in Rwanda in 1994 meer dan duizend mensen redde, is opgepakt op verdenking van terrorisme. Mogelijk is zijn aanhouding politiek gemotiveerd.

"Rusesabagina heeft al vaker gezegd dat de regering van Rwanda een lastercampagne tegen hem voert", zegt correspondent Elles van Gelder. "Hij zou een politiek doelwit zijn, wegens zijn felle kritiek op het regime van president Paul Kagame. Die uit hij al jaren. Dat valt in deze zaak zeker niet uit te sluiten. Het regime staat erom bekend dat critici de mond wordt gesnoerd en gevangen worden gezet. Dat gebeurt er regelmatig."

Hotel Rwanda

In 1994 slaagde Rusesabagina er als manager van Hotel des Mille Collines in Kigali in om bijna 1300 Tutsi's en gematigde Hutu's te redden uit de handen van moordlustige milities. In 2004 werden zijn daden verfilmd in de voor meerdere Oscars genomineerde film Hotel Rwanda.

In de video hieronder wordt uitgelegd wat er gebeurde tijdens de genocide in Rwanda:

Terugblik op de genocide in Rwanda 1994

Rusesabagina wordt door de Rwandese regering verdacht van brandstichting, ontvoering en moord. Er liep al een paar jaar een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem. Hij zou twee jaar geleden met zijn partij Mouvement Rwandais pour le Changement Démocratique (MRCD) aanslagen hebben gepleegd in Zuidwest-Rwanda.

Rusesabagina noemt president Kagame een dictator die oppositieleden heeft laten doden en activisten heeft laten oppakken en martelen.

Medal of Freedom

Volgens de politie werd Rusesabagina in het buitenland aangehouden, maar waar precies is niet bekendgemaakt. Bronnen zeggen tegen de Belgische site Knack dat het mogelijk gaat om Dubai.

Na de volkerenmoord vluchtte hij volgens Knack naar België. Hij zou inmiddels de Belgische nationaliteit hebben en afwisselend in Ukkel en in Texas in de Verenigde Staten wonen.

In 2005 ontving hij van de Amerikaanse president Bush de Presidential Medal of Freedom, de hoogste onderscheiding voor een buitenlander in de Verenigde Staten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl