ANP

Met naam en toenaam staat restaurant LOOF uit Utrecht op de site van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), omdat de hygiëne niet op orde zou zijn. 'Verbeterpunten vastgesteld', staat er in het inspectierapport uit 2019. "Ja, ik weet ervan", reageert de eigenaar. "Prima dat dit openbaar is, al is het wel een oud rapport."

De NVWA kan per 1 september de hygiënerapporten van geïnspecteerde horecagelegenheden in Nederland sneller naar buiten brengen. Tot nu toe werden alleen de rapporten van Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam online gepubliceerd, als proef.

Niet meer inspecties

Gasten kunnen hierdoor voortaan, voordat ze een bezoek brengen aan een restaurant of café, online het meest recente inspectierapport van de NVWA bekijken. Een uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer gaat hiermee in vervulling, maar de NVWA is niet van plan om meer fysieke inspecties uit te gaan voeren.

"Daar zijn we niet op ingericht", zegt een woordvoerder van de NVWA. Ook benadrukt ze dat er niet per 1 september een complete lijst van alle restaurants online staat. "We gaan alleen de inspectierapporten digitaal makkelijker en sneller openbaar maken." Tot nu toe kon een rapport alleen via een Wob-verzoek worden opgevraagd en ingezien.

Het is een handhavingsinstrument voor de NVWA: meer transparantie moet leiden tot het beter naleven van wetten en regels. Horecaondernemers zijn dus gewaarschuwd. Maar brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is weinig enthousiast over het plan. "Er is ruimte voor willekeur", zegt directeur Dirk Beljaarts van KHN. "Voedselveiligheid staat ook bij onze leden op nummer een. Maar de controles van de NVWA zijn niet structureel: het is een soort loterij wie er gecontroleerd wordt. Dat is niet eerlijk."

Als een kleine misstand lang blijft staan, levert dit schade op voor de goede naam van een bedrijf.

Dirk Beljaarts, Koninklijke Horeca Nederland

Beljaarts erkent dat transparantie essentieel is voor de voedselveiligheid: "Maar zorg ervoor dat alleen de excessen naar buiten komen. Ik ken te veel voorbeelden van horecaondernemers waarbij een relatief kleine misstand lang blijft staan, omdat er geen hercontrole plaatsvindt. Dit kan schade opleveren voor de goede naam van een bedrijf, dat lijkt me niet proportioneel."

Ook medewerker Ebru van LOOF aan het Domplein in Utrecht vindt het vervelend dat de NVWA niet meer is teruggekomen, waardoor het inspectierapport uit 2019 het meest recente is. "We willen niet dat mensen hierdoor wegblijven. Hygiëne is ons visitekaartje, we doen er alles aan om een goed bedrijf te runnen. Zeker nu, in coronatijd. We vinden het prima dat de gegevens openbaar zijn voor iedereen, maar ik zie liever dat de NVWA dan ook vaker langskomt."

Ik zou gewoon naar de recensies kijken.

Restaurantmedewerker Roti Ganzenpoort Amsterdam

Roti Ganzenpoort in Amsterdam heeft ook een aantekening van de NVWA, maar de voedselautoriteit sindsdien niet meer gezien. "We zijn drie jaar open. Er is een rapport uit 2018 waarin staat dat er verbeterpunten zijn bij ons. Maar ze mogen langskomen hoor, bij ons gaat alles goed. Alleen hebben we ze lang niet meer over de vloer gehad."

De medewerker van het roti-restaurant vindt het prima wanneer inspectierapporten openbaar worden gemaakt. Hij denkt alleen niet dat consumenten er ook naar kijken. "Ik zou zelf gewoon op de recensies afgaan als ik naar een restaurant ga."

STER reclame