Zelfs de Vlaamse Formule 1-fotograaf is in Spa veroordeeld tot de tv
Dit weekend had zijn 39ste Grand Prix van België moeten worden, maar Georges de Coster schittert door afwezigheid. De Vlaamse Formule 1-fotograaf kreeg van autosportfederatie FIA geen toegang tot het circuit van Spa-Francorchamps. De Coster zou het liefst de klok een jaar vooruit zetten. "Op naar 2021. Met publiek graag."
Heeft u al geaccepteerd dat u hier uw werk niet kunt doen of zit u zich te verbijten?
"Natuurlijk baal ik stevig. Eerlijk gezegd kan ik het nog steeds niet geloven. Sinds het begin van de jaren tachtig ben ik van de partij. Ik zag hier de laatste overwinning van Ayrton Senna en het Formule 1-debuut van Michael Schumacher. Elke editie heeft fantastische beelden opgeleverd. Hopelijk is dit eenmalig."
"Ik was begin deze week heel erg kwaad, maar het is een beetje gezakt. Ik prent mezelf in: gezond en gelukkig zijn is belangrijker. Autosport is mijn passie en deze grand prix is heel leuk, maar morgen is iedereen het weer vergeten. De tijd vliegt. De Tour de France is begonnen. Wie maalt er straks nog over de uitslag van deze race?"
"De grand prix leeft dit jaar sowieso amper. Je merkt het ook bij het openslaan van de grote Belgische kranten. Ze boycotten de boel omdat ze niet mogen komen. Ze schrijven bijna niks over Spa-Francorchamps."
De Formule 1-leiding laat vanwege de coronapandemie slechts een plukje fotografen toe. Heeft u daar begrip voor?
"Persoonlijk eigenlijk niet. Ik ben de enige Belgische fotograaf met een permanente F1-accreditatie en ben fier op deze race. Dit is een prachtige omgeving. Een unieke plek. Een geweldig en uitdagend circuit. Ik vroeg in deze moeilijke tijd toestemming voor het bijwonen van één race. In mijn eigen land. Onbegrijpelijk dat de deur dichtblijft."
"Wat ik heel vervelend vind is dat ik niet stil kan staan bij wat hier een jaar geleden gebeurde: de crash die de Franse Formule 2-coureur Anthoine Hubert het leven kostte. Ik kende Anthoine en zijn moeder goed. De autosportwereld is een grote familie. Anthoine wordt gemist. Ik wilde graag even naar de plek des onheils wandelen om hem te herdenken. Dat wordt me nu ontnomen."
Wat is de formele reden dat u geen toegang krijgt?
"Ze wilden geen uitzondering maken. Als ze mij zouden toelaten, zouden anderen boos worden. Het internationale fotopersbureau Getty heeft een deal gesloten met de FIA en het F1-management. Zij schieten nu alles."
"Corona was kennelijk een uitstekende gelegenheid om het fotografenkorps in te krimpen. Ik schat dat de helft dit hele seizoen is geëlimineerd. Degenen die er wel zijn, werken allemaal voor de Formule 1 of voor een renstal."
"Ik heb alles gedaan om binnen te komen, maar werd maandenlang aan het lijntje gehouden. Steeds was de reactie: stuur maar een mail, dan kijken we. Misschien kan het, misschien niet. U hoort van ons. En vervolgens wordt het stil of krijg je vage teksten."
"Ik denk dat ik door de Engelse maffia die in de Formule 1 de dienst uitmaakt, ben gesaboteerd. En ik ben niet de enige. Ze zijn paranoia. Doodsbenauwd voor besmetting, maar ik ben hier recent bij diverse races geweest waar het anders ging. Er is ruimte zat in de perskamer om afstand te houden."
Ook journalisten komen dit seizoen amper binnen. In de perszaal zitten er tientallen in plaats van honderden. Past dat in het plaatje?
"Ja, maar dat vind ik een ander verhaal. Journalisten mogen op het circuit met niemand contact hebben. Die zitten gewoon dagenlang in de perskamer naar schermen te kijken en interviewen coureurs via internet. Dat kun je ook thuis. Als je alles online moet doen, wat doe je hier dan?"
"Ik snap dat je zo'n race achter gesloten deuren een keer als ooggetuige wilt meemaken, maar alle raceweekends? Dan ben je volgens mij wereldvreemd. Ik zie de meerwaarde niet. Voor fotografen is aanwezigheid essentieel. Wij kunnen geen foto's maken vanuit onze huiskamer. We moeten op de baan zijn."
Als u wel op het circuit had mogen werken, zou u plaatjes met lege tribunes schieten. Echt fotogeniek is Spa nu niet.
"Nee. Onze harten zijn aan het bloeden. Er is hier geen enkele fan. Dat is nooit gebeurd in de historie van de Belgische grand prix. Ik ben eigenlijk van mening dat een GP alleen gehouden moet worden als de fans welkom zijn. Ik vind dit niks."
"Bernie Ecclestone had gelijk. Ze hadden het seizoen beter kunnen schrappen. Doe het met publiek of doe niets. Zoals Zandvoort. Jan Lammers heeft perfect begrepen dat een race fans nodig heeft. Het siert hem dat hij zich als oud-coureur niet op de incrowd richt."
"Anderzijds: hier speelt de politiek een grote rol. Het evenement zet België en Wallonië mondiaal op de kaart. Er zijn dit jaar slechts 17 grand prixs. We zijn er toch bij, als klein land. Maar het is natuurlijk niet gezond dat Spa altijd rode cijfers schrijft en de belastingbetaler de rekening krijgt."