De politie maakte vanmiddag een einde aan de grote demonstratie
NOS NieuwsAangepast

Politie breekt demonstratie in Berlijn op, ruim 200 arrestaties

De politie in Berlijn heeft een einde gemaakt aan een grote demonstratie tegen de coronamaatregelen van de Duitse regering.

Er zijn zeker 200 mensen aangehouden voor de Russische ambassade aan Unter den Linden, waar een grimmige sfeer ontstond. Op de meeste andere plaatsen bleven de gevreesde rellen uit en vertrokken demonstranten zonder problemen.

In het centrum van Berlijn hadden zich volgens de politie vanmiddag enkele tienduizenden mensen verzameld voor een demonstratie en protestmars.

De demonstranten hielden zich niet aan de coronamaatregelen, zoals het houden van afstand en het dragen van een mondkapje.

In de video hieronder is te zien dat de demonstranten zich niet aan de coronaregels hielden, waarna de politie ingreep:

Demonstratie in Berlijn tegen coronamaatregelen, politie grijpt in

Na verschillende waarschuwingen om de coronamaatregelen in acht te nemen besloot de politie de demonstratie op te breken. De demonstranten werden met luidsprekers opgeroepen te vertrekken.

Niet iedereen gaf daar gehoor aan. Honderden mensen gingen op straat zitten en weigerden te vertrekken. In de buurt van Unter den Linden gooide een grote groep met stenen en flessen naar de politie. De politie zette pepperspray in om daar een eind aan te maken.

Op de stations controleerde de politie op het dragen van mondmaskers. Zonder mondmasker kregen mensen geen toegang tot de metro- en treinstations.

Eerder was de demonstratie verboden door het stadsbestuur, maar gisteren gaf een rechter toch toestemming voor de betoging. De demonstranten moesten zich wel aan allerlei regels houden, zoals afstand houden. Maar dat gebeurde dus niet.

Er werden 3000 politieagenten naar de demonstratie gestuurd en waterkanonnen werden in stelling gebracht.

De politie hield rekening met rellen en geweld omdat mensen op sociale media hadden opgeroepen om wapens mee te nemen. Ook zouden er rechtsextremisten op de demonstratie afkomen. Volgens Die Welt waren er zo'n 2000 tot 3000 rechtsextremisten aanwezig. Er zijn zeven politieagenten gewond geraakt.

Enkele honderden demonstranten braken door een politiekordon en liepen de trappen op van de Rijksdag. Daar gooiden ze met flessen en stenen. De politie wist hen met pepperspray te verwijderen en de situatie onder controle te krijgen.

Ook in Parijs en Londen is vandaag gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Enkele honderden mensen gingen daar de straat op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl