Chidera Ejuke Pro Shots

Het was vrijdag een belangrijke dag voor sc Heerenveen. Met de transfer van Chidera Ejuke naar CSKA Moskou voor zo'n twaalf miljoen euro kan de Friese eredivisieclub opgelucht ademhalen. En dat deed technisch manager Gerry Hamstra ook.

"Iedereen kent onze financiële situatie", zegt Gerry Hamstra. "Deze transfer biedt ten eerste een oplossing voor de financiële huishouding, een behoorlijk bedrag gaat naar de begroting. Maar een deel kunnen we ook herinvesteren in spelers. Het is voor de club een goede deal, een win-win-situatie."

Met een tekort van zes miljoen euro op de begroting van het afgelopen boekjaar had Heerenveen het behoorlijk benauwd. "Dat gat kunnen we nu opvullen."

Alleen Sulejmani en Alves leverden meer op

De transfer van Ejuke levert Heerenveen de op-twee-na-hoogste transfersom op in de clubhistorie, na de transfers van Miralem Sulejmani naar Ajax in juli 2008 (16,25 miljoen) en Afonso Alves naar Middlesbrough in januari 2008 (17 miljoen).

Top-transfers sc Heerenveen (bron: transfermarkt.nl)

Speler Jaar Club Transfersom
Afonso Alves 2008 Middlesbrough 17 miljoen euro
Miralem Sulejmani 2008 Ajax 16.25 miljoen euro
Chidera Ejuke 2020 CSKA Moskou 12 miljoen euro
Klaas-Jan Huntelaar 2006 Ajax 9 miljoen euro
Georgios Samaras 2006 Manchester City 8,5 miljoen euro
Alfred Finnbogason 2014 Real Sociedad 8 miljoen euro
Filip Djuricic 2013 Benfica 8 miljoen euro
Danijel Pranjic 2009 Bayern München 7,7 miljoen euro
Bas Dost 2012 VfL Wolfsburg 7 miljoen euro
Daley Sinkgraven 2015 Ajax 7 miljoen euro
Ruud van Nistelrooij 1998 PSV 7 miljoen euro

Hamstra: "Voor Heerenveen is dit een grote transfer. We verkopen vaker aan de Nederlandse top, vorig jaar nog Michel Vlap aan het Belgische Anderlecht en nu aan een club uit een grote competitie als de Russische. Een mijlpaal."

Met het dichten van het gat in de begroting en percentages van de transfersom voor het management en de oude club van Ejuke blijft er voor Heerenveen geen astronomisch bedrag over om te herinvesteren, hooguit enkele miljoenen.

Ruimte voor broodnodige versterkingen

Maar alles beter dan diep in het rood. "Ik ben blij dat we iets kunnen doen", gaat Hamstra verder. Zonder de miljoenen voor Ejuke had Hamstra een probleem gehad, erkent de technisch manager. Nu kan hij eindelijk serieus werk maken van versterkingen. Want die zijn nodig.

De resultaten in de voorbereiding spraken boekdelen. Heerenveen leed in de voorbereiding louter nederlagen tegen NAC (1-0), Vitesse (2-1), De Graafschap (5-1) en FC Utrecht (4-1). Na het duel met De Graafschap riep aanvoerder Veerman publiekelijk om versterkingen, om betere spelers welteverstaan.

"Natuurlijk had ook ik zorgen, maar ik was niet verrast door de resultaten", zegt Hamstra. "We hebben goede spelers, zoals Ibrahim Dresevic, Joey Veerman, Mitchell van Bergen. Maar het moet breder. We zijn nog niet op volle kracht. De groep is te smal."

Met het aantrekken van Henk Veerman sloeg Hamstra eerder op vrijdag al de eerste slag, vooruitlopend op de inkomsten voor Ejuke. "Met Veerman hebben we onze spits binnen. we zoeken nog een tweede keeper, een centrale verdediger, twee middenvelders en een buitenspeler. Die posities zijn de speerpunten. Ik heb er alle vertrouwen in dat we de selectie op peil krijgen."

Hamstra gaat nog even terug naar vorig jaar toen de club Ejuke wist te strikken bij het Noorse Vålerenga. "We hadden wel verwachtingen, dat hij met zijn dribbels een publiekstrekker kon worden", zegt de technisch manager. "Hij bleek een schot in de roos."

Het blijft ook zoeken naar een nieuwe parel als Ejuke. "Maar daar zijn er niet veel van", weet Hamstra. Daarom is het niet alleen maar feest bij Heerenveen door de miljoenen voor Ejuke. "Ik heb mixed feelings", zegt Hamstra. "We verliezen een superspeler."

STER reclame