Jeroen Grueter, Francis van Broekhuizen en Astrid Kersseboom KRO-NCRV

Presentator van het NOS Journaal Astrid Kersseboom is dit seizoen de winnaar van de kennisquiz De Slimste Mens. In de eindstrijd nam ze het op tegen operazangeres Francis van Broekhuizen en commentator van NOS Sport Jeroen Grueter.

"Ik had niet verwacht dat ik zou winnen, dat kun je ook niet verwachten als je aan zoiets begint. Het hangt ook wel van toeval en geluk af", aldus Kersseboom aan tafel bij het tv-programma Op1.

De presentator had er wel goed over gepeinsd of ze zou meedoen aan het programma. "Daar denk je wel even over na: ga ik dat risico lopen", zegt Kersseboom. "Het was gewoon hartstikke leuk om mee te doen."

Astrid Kersseboom met haar trofee van De Slimste Mens:

Astrid Kersseboom heeft De Slimste Mens gewonnen KRO-NCRV

Het programma van omroep KRO-NCRV wordt gepresenteerd door Philip Freriks. Historicus Maarten van Rossem is jurylid. Elke aflevering strijden drie BN'ers tegen elkaar.

In de finale ging de strijd lange tijd gelijk op. Francis van Broekhuizen viel als eerste af, omdat ze struikelde over een vraag over panda's. Daarna namen Grueter en Kersseboom het tegen elkaar op. "Een NOS-aangelegenheid", stelde presentator Freriks.

Astrid Kersseboom wist uiteindelijk Jeroen Grueter te verslaan met een kennisvraag over het Britse gerecht fish and chips:

Astrid Kersseboom wint De Slimste Mens

De Slimste Mens loopt al zestien seizoenen en blijft aan populariteit winnen. Donderdag boekte de halve finale van het programma met 1.985.000 kijkers een kijkcijferrecord. Een woordvoerder van KRO-NCRV zegt dat het dit seizoen makkelijker was om deelnemers te vinden.

"Door corona was het makkelijker om BN'ers te strikken, omdat de agenda van veel mensen minder vol zat. Dat maakt dat we een gevarieerde groep deelnemers hadden en dat verklaart volgens ons deels de populariteit."

Jeroen Grueter toonde zich op Twitter een sportieve verliezer:

STER reclame