In Nederland zijn relatief veel vrouwelijke rokers en komt longkanker vaker voor
NOS NieuwsAangepast

Meer kanker in Nederland dan in andere EU-landen

In de Europese Unie zijn er maar twee landen waar kanker vaker voorkomt dan in Nederland. Alleen Ierland en Denemarken hebben relatief meer ziektegevallen, zegt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) op basis van cijfers die de Europese Commissie heeft laten verzamelen.

Nederland kent onder meer relatief veel gevallen van longkanker. Dat komt volgens het IKNL doordat Nederland meer vrouwelijke rokers telt dan andere landen, vanwege de vroege emancipatiegolf in de jaren 70.

"Dat zie je ook in andere landen waar de emancipatie relatief snel ging", zegt Otto Visser van het IKNL in het NOS Radio 1 Journaal. "In Denemarken waren in de jaren 70 en 80 ook veel vrouwelijke rokers en dat land staat in de top 3."

Overgewicht

Darmkanker, borstkanker en melanomen, een agressieve vorm van huidkanker, komen in Nederland ook meer voor dan elders in de EU. Bij de eerste twee vormen is de oorzaak onduidelijk. Bij melanomen speelt mee dat veel Nederlanders een lichte huid hebben en daardoor snel verbranden in de zon.

Goede preventie kan kankergevallen voorkomen, zegt Visser. "Een van de risicofactoren voor darmkanker is overgewicht. Daar kunnen we in Nederland meer tegen doen."

Goede zorg

Ook de sterfte door kanker is in Nederland groter dan in andere EU-landen, maar de verschillen zijn op dit gebied kleiner. Visser: "De overlevingskansen zijn in Nederland iets beter dan het gemiddelde in de Europese Unie. Dat kan te maken hebben met betere zorg voor kankerpatiënten." Diagnoses worden vroeger gesteld en behandelingen zijn effectiever.

Bij jongere generaties is het aantal gevallen van huidkanker stabiel, ziet Visser. "Wat dat betreft is de goede weg ingeslagen, maar of dat betekent dat we ook Europees beter gaan scoren, is maar de vraag, omdat ook andere landen het gedrag aanpassen."

De Nederlandse cijfers zijn gebaseerd op de Nederlandse Kankerregistratie en gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daaruit blijkt dat in 2019 kanker werd vastgesteld bij 117.631 mensen. De meest voorkomende vormen zijn huidkanker (22.600 diagnoses, waaronder 7100 melanomen), borstkanker (ruim 17.000 diagnoses) en longkanker (13.800 diagnoses), zo blijkt uit cijfers van het Kankercentrum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl