Een uitsnede van 'Twee lachende jongens' van Frans Hals ANP

Uit museum Het Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam is gisterochtend vroeg een kunstwerk gestolen. Het gaat om het schilderij 'Twee lachende jongens' van Frans Hals. Het is niet de eerste keer dat het werk wordt gestolen: in 1988 en 2011 gebeurde dat ook al. Beide keren werd het schilderij weer teruggevonden.

Volgens de politie is de achterdeur van het museum in het stadje aan de Linge in de nacht van dinsdag op woensdag geforceerd. De daders zijn nog niet opgespoord. De recherche is een uitgebreid onderzoek gestart, waar onder meer kunstroofexperts aan meewerken. De politie roept getuigen op om zich te melden en zoekt meer camerabeelden.

Geen reactie

Het schilderij werd zowel in 1988 als in 2011 gestolen samen met 'Bosgezicht met bloeiende vlier' van Jacob van Ruisdael. De eerste keer werden ze na drie jaar teruggevonden. De tweede keer, in mei 2011, heeft de politie ze na een klein halfjaar teruggevonden, meldde de NOS destijds.

Het museum wil niet reageren en ook geen vragen beantwoorden over de eerdere diefstallen. "U moet zich in het belang van het onderzoek wenden tot de politie en dat was het dan", zegt een bestuurder.

STER reclame