Een bijna verlaten parkeerplaats in Lake Charles (Louisiana) AFP

De orkaan Laura heeft de kust van de Amerikaanse staat Louisiana bereikt. Er zijn windsnelheden tot 240 kilometer per uur gemeld en de Amerikaanse weerdienst waarschuwt voor een "stormvloed die je niet overleeft".

Door het noodweer zitten in Louisiana en Texas bijna 300.000 huishoudens en bedrijven zonder stroom. De omvang van de schade is moeilijk in te schatten, omdat het daar nu nacht is. Op sociale media zijn wel beelden te zien van gebouwen die beschadigd raken door de storm in de stad Lake Charles.

Regen en zware windstoten door orkaan Laura

"Er zijn daar nog mensen en ze bellen om hulp", zegt de baas van een lokale politiedienst. "Maar is onmogelijk om bij ze te komen." Hij hoopt dat het gebied later vandaag kan worden bereikt, maar volgens hem kan dat lastig zijn door geblokkeerde en ondergelopen wegen.

Boven de Golf van Mexico was Laura gegroeid naar categorie 4, de een na hoogste, maar boven land is de orkaan inmiddels afgezwakt naar categorie 2, maar het gevaar zou nog niet geweken zijn.

Enorme watermassa

De weerdienst National Weather Service waarschuwt voor de enorme watermassa die eraan komt. "De meesten kunnen zich weinig voorstellen bij het idee van een muur van water van twee verdiepingen hoog, maar dat gaat dus gebeuren", zei meteoroloog Benjamin Schott op een persconferentie.

Laura bereikte de kust net ten oosten van de grens tussen Texas en Louisiana, een vrijwel vlak gebied met veel moerassen. Volgens meteorologen kan de watermassa daardoor bijna ongestoord dieper het land in trekken, mogelijk tot 60 kilometer.

Bijna 600.000 inwoners van Louisiana en Texas zijn verplicht geëvacueerd, maar sommigen weigeren te vertrekken:

'Je weet niet wat je tegen gaat komen'

Volgens de lokale overheid zijn zeker 150 mensen achtergebleven in het gebied dat waarschijnlijk helemaal onder water komt te staan.

De Amerikaanse rampendienst spreekt van een trieste situatie. "We hebben alles gedaan om ze over te halen om te vertrekken."

President Trump riep gisteravond de inwoners van de bedreigde gebieden op om de instructies van de overheid te volgen:

Afgelopen weekend richtte Laura al veel schade aan in de Dominicaanse Republiek en op Haïti. Meer dan twintig mensen kwamen om het leven en steden en dorpen kwamen blank te staan.

Tropische storm Laura houdt huis in Caraïbisch gebied

STER reclame