Teststraat op Schiphol
NOS NieuwsAangepast

Kamer: testtijden op Schiphol verruimen

De Tweede Kamer wil dat op Schiphol meer coronatests worden gedaan. En de openingstijden moeten worden verruimd.

Reizigers uit 'risicogebieden' kunnen zich op Schiphol laten testen, maar een Kamermeerderheid vindt dat er veel te weinig capaciteit is. Nu kan de teststraat maar zo'n 20 procent van de reizigers aan.

Ook de openingstijden (van 6.00 uur tot 18.00 uur) zijn de meerderheid een doorn in het oog. Kamerleden van de de oppositiepartijen GroenLinks, SP, PvdA, Partij voor de Dieren, SGP, Denk, 50Plus en de groep-Van Kooten-Arissen en de regeringspartijen D66, CDA en ChristenUnie dringen bij het kabinet aan op uitbreiding.

De partijen vragen het kabinet waarom er niet wordt opgeschaald, nu voor heel Spanje en delen van Frankrijk 'code oranje' geldt. GroenLinks-Kamerlid Kröger en de andere vragenstellers vinden dat de teststraat op Schiphol open moet zijn zolang er vluchten uit oranje gebieden binnenkomen. "Het virus houdt zich niet aan kantoortijden", benadrukt Kröger.

Ministerie: we schalen 'beheerst' op

Het ministerie van Volksgezondheid zegt in een reactie dat het aantal testen de afgelopen week met zo'n veertig procent is gestegen, onder meer doordat steeds meer mensen zonder klachten zich laten testen. Dat levert een capaciteitsprobleem op.

"Aangezien er gemiddeld 5000 reizigers per dag uit oranje en rode reisgebieden aankomen, wordt de teststraat op Schiphol beheerst opgeschaald", meldt een woordvoerder. "Zo gaat dit niet ten koste van de capaciteit die nodig is om te voldoen aan de testvraag van mensen met klachten. Op dit moment kan de teststraat op Schiphol ruim 1000 reizigers aan.

Zodra er weer voldoende capaciteit is, zegt het ministerie, zal er een besluit worden genomen over verdere opschaling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl