ANP
NOS NieuwsAangepast

Storm Francis bereikt Nederland, windstoten tot 100 kilometer per uur verwacht

Storm Francis heeft Nederland bereikt. Langs de kust bij IJmuiden staat sinds 21.00 windkracht 9 en daarmee is nu officieel sprake van een zomerstorm. Vanwege de zware windstoten geldt in de kustprovincies sinds 20.00 uur code geel.

Tussen 04.00 en 05.00 vannacht zal de storm naar verwachting op z'n sterkst zijn. In de loop van de nacht kunnen aan zee windstoten tot 100 kilometer per uur voorkomen, landinwaarts tot ongeveer 75 kilometer per uur.

Zulke windstoten kunnen leiden tot stormschade. Dit komt doordat bomen nog vol in blad staan en omdat het de eerste storm is het van stormseizoen.

"Veel mensen hebben nog surfplanken, tentjes en trampolines buiten staan", zegt NOS-weerman Gerrit Hiemstra. Hij adviseert om losse spullen binnen te zetten of vast te maken. "Dat kan heel wat schade voorkomen."

Zomerstorm

Een zomerstorm van deze sterkte is uitzonderlijk. Hiemstra schat dat het minder dan een keer per jaar voorkomt. "De vorige was storm Ciara, op 9 februari van dit jaar, dus deze is wel wat vroeg. Meestal zien we dit soort stormen pas in de herfst."

Francis is ontstaan op de Atlantische Oceaan, waar lagedrukgebieden vanaf de Amerikaanse Oostkust de oceaan oversteken. De Britse weerdienst gaf de storm de naam Francis omdat in Groot-Brittannië een waarschuwingscode oranje werd afgegeven. Deze naam wordt door het KNMI pas overgenomen wanneer er ook in Nederland code oranje geldt. Tot nu toe geldt code geel en heeft de storm in Nederland officieel nog geen naam.

VK en Ierland

De storm raasde vandaag al over het Verenigd Koninkrijk en Ierland, waar de storm ook schade aanrichtte. Huizen en auto's raakten beschadigd door vallende bomen en duizenden inwoners kwamen zonder stroom te zitten.

In het Noord-Ierse dorp Newcastle, aan de Ierse Zee, redde de brandweer 37 ouderen uit een verzorgingsflat nadat de rivier de Shimna overstroomde.

Dit zijn meer beelden van storm Francis in het VK en Ierland:

  • AFP
    Hoge golven door storm Francis in aan de kust van Newhaven, in het zuiden van Engeland
  • AFP
    In Brighton werd afgeraden om het water in te gaan
  • AFP
    Ook in Glasgow leidde de storm tot zware windstoten en hevige buien
  • AFP

In Nederland blijft het woensdag in het noorden en in het Waddengebied met windkracht 8 nog een groot deel van de dag onstuimig. In de rest van het land neemt de wind dan geleidelijk af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl