Een bord bij een restaurant in Benidorm ANP

Zo lang mogelijk wachten met je vakantie boeken naar Spanje, uiteindelijk op zondagmiddag een vliegticket boeken, vanochtend in het vliegtuig zitten en vanmiddag te horen krijgen dat het land een oranje reisadvies krijgt. Het klinkt als een slechte film, maar het is de Nederlandse Kirsten overkomen.

Kirsten landde vanochtend in Alicante, een paar uur voordat het ministerie van Buitenlandse Zaken aankondigde om het reisadvies voor heel Spanje op oranje te zetten. Dat reisadvies gaat om middernacht in. "Ik heb zo lang mogelijk gewacht met boeken, zodat ik zeker wist dat het reisadvies geel zou blijven. Nou, niet dus", zegt Kirsten aan de telefoon, terwijl ze net terugkomt van het strand.

Ze is alleen naar Spanje gegaan en verblijft in het vakantiehuis van haar ouders. "Ik probeer positief te blijven. Ik ben er nu toch, dus blijf ik ook nog een week. Ik heb een autootje gehuurd en ga lekker rondrijden. Uitslapen, beetje naar het strand, beetje eten, beetje wijn." Haar moeder zou later deze week ook nog langskomen. "Maar dat zal nu niet meer doorgaan."

Er hangt geen vervelende sfeer in Alicante, zegt ze. "Iedereen houdt zich aan de regels, dat doe ik ook." Na deze vakantieweek gaat ze daarom ook in thuisquarantaine.

Het nieuws kwam naar buiten en meteen kwamen annuleringen via mailtjes, appjes, telefoontjes.

Wilma Hoogwerf

In Girona in Noord-Spanje is de sfeer nog steeds goed, maar daar kwam het nieuws wel hard binnen, vertelt Wilma Hoogwerf, eigenaar van een guesthouse in de stad. "Het nieuws kwam naar buiten en meteen kwamen annuleringen via mailtjes, appjes, telefoontjes. We waren zo lang het enige 'gele puntje' hier, en zo bang voor dat oranje advies."

Het verblijf staat nu de komende weken leeg, op twee gasten na. "Eerst werden de Engelse boekingen geannuleerd, daarna de Duitse boekingen en nu de Nederlandse. We wisten al dat de Amerikanen en Australiërs niet meer zouden komen, maar nu blijft er niet veel meer over."

Het guesthouse van Wilma in Girona NOS

Het verblijf is pas een paar maanden open. "Gelukkig waren het op het begin nog omboekingen naar september, maar dat zijn nu annuleringen." Toch blijft ze positief. "Ik weet dat dit niet blijvend is. Iedereen wordt er door geraakt. Je moet positief blijven, anders word je zo ongelukkig. Ik ben nog steeds heel blij, ook met een lege guesthouse. Ik wil alleen zo graag gasten ook weer blij maken."

Lege hotels en vakantiewoningen

Ook bij Hans Schellekens van B&B Casa Agradable in de buurt van Malaga regent het afmeldingen. "We mochten weer open op 21 juni en dit valt rauw op ons dak. Als je een half jaar eigenlijk niet hebt kunnen draaien en dan na twee maanden komt dit bericht, dan wordt het heel moeilijk. September en oktober zijn normaal ook topmaanden."

Martin de Vries, die vakantiewoningen verhuurt in Andalusië, ziet ook de bezettingsgraad dalen. "In september hadden we eigenlijk 60 procent volgeboekt, in oktober 11 procent."

De Vries ziet veel Nederlanders in Spanje nu twijfelen. "Ik krijg de hele tijd telefoontjes, iedereen vraagt zich af wat te doen. Sommigen rijden naar het vliegveld om te kijken of er toevallig een vliegtuig is, anderen blijven hier en gaan daarna in quarantaine."

Als het moet, dan moet het. Dan ga ik in quarantaine.

Bernou

Bernou zag vanmiddag aan de rand van het zwembad op Gran Canaria een geschokte reactie bij een ander Nederlands stel en hoorde het woord 'code oranje' vallen. "Op dat moment hadden we van TUI nog niets gehoord, dat vonden we wel gek."

Vrij snel daarna kwam er een app binnen van reisorganisatie TUI, waarin stond dat er niets was veranderd aan hun reis. Ze gaan gewoon, zoals gepland, op vrijdag terug.

Bernou en vriendin Linsey op Gran Canaria NOS

"Het was wel een opluchting dat we gewoon onze vakantie kunnen afmaken", zegt ze. Wel hebben ze de plannen voor de rest van de week wat aangepast. "We zouden nog van alles gaan doen op het eiland, maar we blijven nu toch maar in het resort. Hier in het hotel is helemaal niks aan de hand. Niemand heeft klachten en alles wordt goed schoongehouden en de regels worden prima nageleefd. We voelen ons hier bijna veiliger dan in Nederland!"

Voor de thuisquarantaine heeft ze nog niets geregeld. "Als dat moet, dan moet dat", zegt ze. Alleen is voor haar nog de vraag hoe lang. "Ik werk in de zorg en daar wordt gezegd dat als er weinig personeel is, zes dagen ook genoeg is als je je goed voelt. Of is tien dagen toch verplicht? Ik weet het niet, ik heb er nog niets over gehoord."

STER reclame