Van der Breggen Europees kampioene tijdrijden, Van Dijk pakt zilver Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Anna van der Breggen heeft twee dagen na het veroveren van de nationale titel op de weg ook de tijdrit op de EK gewonnen. Ze onttroonde daarmee Ellen van Dijk, die de afgelopen vier jaar de Europese tijdrittitel veroverde. Van Dijk eindigde als tweede op ruim dertig seconden.

Het parcours van de tijdrit was 25,6 kilometer lang en ging van Plouay naar Kernascélden en weer terug naar Plouay. Na de start op de Boulevard des Championnats liep de weg al snel omhoog. Het was nergens helemaal vlak.

De 33-jarige Van Dijk had bewust de NK op de weg van afgelopen weekeinde aan zich voorbij laten gaan om zo goed mogelijk voor de dag te komen bij het Europees kampioenschap. Van der Breggen koos voor een andere voorbereiding en kroonde zich in Drenthe tot Nederlands kampioene.

Inhaalacties

Van der Breggen had al snel Marlen Reusser, de Zwitserse die voor haar gestart was, in het vizier. Het kostte de 30-jarige Van der Breggen weinig moeite om Reusser in te halen. Ook Van Dijk haalde haar voorgangster in en dat was niet de minste, namelijk Lisa Klein. De 24-jarige Duitse eindigde vorig jaar nog als tweede. Klein gaf echter niet op en bleef lang in het wiel zitten van Van Dijk.

Anna van der Breggen tijdens de EK tijdrijden Getty Images

Bij het meetpunt op 13,4 kilometer had Van der Breggen de snelste tussentijd. Van Dijk was daar bijna zeven seconden langzamer. Van der Breggen, afgelopen drie jaar de vice-wereldkampioene op de tijdrit, haalde op weg naar de finish ook nog de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer in en kwam na ruim 34 minuten over de finish.

Van Dijk beet zich stuk op de tijd van haar landgenote en deed ruim dertig seconden langer over de tijdrit. Reusser pakte het brons.

"Ik focus me al lang op dit EK", zei Van der Breggen na de finish. "Ik heb veel aan de tijdrit gewerkt, ook in de coronaperiode toen we thuis moesten trainen. Dus het voelt heel goed dat dat zich vandaag heeft uitbetaald."

Van der Breggen had al een goed gevoel bij het zien van het parkoers. "Het was erg mooi. Toen ik het zag, dacht ik al dat ik een goede kans zou hebben om te winnen."

De Europees kampioene is nog één jaar actief als wielrenster en zal daarna ploegleidster worden bij haar huidige ploeg Boels-Dolmans. "Ik voel dat ik nog een jaar echt alles eruit wil halen tot de Spelen. Als dit jaar zo doorgaat, is dat heel mooi."

Van Dijk was teleurgesteld na haar tweede plaats. "Na vier overwinningen kun je eigenlijk alleen maar verliezen natuurlijk. Ik kwam hier om te winnen en dat is niet gelukt. Ik heb er alles aan gedaan, maar Anna was sterker."

Küng de beste bij de mannen

Tijdritspecialist Stefan Küng veroverde de titel bij de mannen. De Zwitser, die al sinds 2017 nationaal kampioen tijdrijden is, was zeventien seconden sneller dan Rémi Cavagna. Victor Campenaerts was 21 seconden langzamer dan Küng en pakte het brons.

Küng is de opvolger van Remco Evenepoel. De Belg kon vanwege een zware valpartij in de Ronde van Lombardije zijn titel niet verdedigen.

Er deden geen Nederlanders mee aan de tijdrit bij de mannen.

STER reclame