NOS NieuwsAangepast

'Verplichte taxatie jaagt huiseigenaar onnodig op kosten'

Een echtscheiding, verbouwing of renteverlaging van de hypotheek: vanaf juli 2021 moeten huiseigenaren bij elke wijziging van de hypotheek verplicht een nieuwe taxatie van hun woning laten maken door een taxateur. Het nieuwe Europese voorschrift kan mensen honderden euro's extra kosten, schrijft het Financieele Dagblad. Nu volstaat meestal een online - en goedkoper - taxatierapport, een WOZ-verklaring van de gemeente of helemaal geen taxatie.

De wijziging is het gevolg van een nieuwe richtlijn van de Europese bankentoezichthouder (EBA) die volgend jaar van kracht wordt. De EBA wil daarmee de risico's voor banken beperken. Zonder waardebepaling een hypotheek accepteren, kan ertoe leiden dat de hypotheek hoger wordt dan de waarde van het huis.

De Nederlandsche Bank (DNB) kan van de Europese richtlijn afwijken, maar lijkt dat vooralsnog niet van plan. Volgens DNB is het namelijk waarschijnlijk dat de EBA mogelijkheden biedt voor de invullingen van de richtlijn zonder al te veel extra kosten: "We hebben er enige mate van vertrouwen in dat er een oplossing kan komen die slim gebruikmaakt van modellen en algoritmes om de kosten laag te houden, zonder daar blind op te vertrouwen", laat een woordvoerder weten.

Slecht idee

Vereniging Eigen Huis (VEH) noemt de taxatieplicht een "slecht idee", dat huiseigenaren bovendien "onnodig op de kosten jaagt". "Dit is disproportioneel. Bij iedere verandering van de hypotheek, hoe klein ook, zul je straks je huis opnieuw moeten laten taxeren door een taxateur. Ook als je oversluit naar een lagere rente, zoals veel mensen nu doen", zei een woordvoerder in het NOS Radio 1 Journaal.

De waardebepaling moet vanaf juli volgend jaar in het dossier zitten. De VEH noemt het overdreven. "In Nederland hebben we dan wel de hoogste hypotheken van Europa, maar ook het laagste uitvalpercentage. Er zijn maar weinig mensen die hun hypotheek niet kunnen betalen. Dus welk probleem los je hiermee op?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl