1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Ed Carpenter Racing
NOS Sport

Dramatische pitstop breekt coureur Van Kalmthout op in Indy 500

Rinus van Kalmthout heeft tijdens de 104de editie van de befaamde Indy 500 in Indianapolis geen hoofdrol kunnen vervullen.

De 19-jarige Hoofddorper verspeelde in zijn Chevrolet na 66 van de 200 ronden zijn kansrijke positie door een mislukte pitstop. Hij moest daardoor genoegen nemen met een bijrol en finishte uiteindelijk als twintigste.

Team van David Letterman wint

De race over 500 mijl, met zoals gebruikelijk veel aanrijdingen en andere incidenten, werd gewonnen door voormalig Formule 1-coureur Takuma Sato, van het team van televisiepresentator David Letterman. De 43-jarige Sato won ook in 2017.

Reuters Connect
Takuma Sato viert zijn overwinning in de Indy 500

Van Kalmthout had zich als vierde gekwalificeerd en lag al snel na de start op de derde plek. Bij de tweede pitstop ging hij echter fors in de fout: 'VeeKay' reed, terwijl zijn monteurs klaarstonden, in de pitstraat tegen een muur aan, kreeg een straf omdat hij niet had geremd en viel daarna ver terug.

Na afloop stak de coureur de hand in eigen boezem. "Ik heb één fout gemaakt, maar het was een grote. Pitstops zijn iets waar ik nog niet zo bekend mee ben, maar dat is geen excuus", vertelde Van Kalmthout aan de Amerikaanse zender NBC.

"Een van mijn grootste nachtmerries voltrok zich: ik raakte enkele van mijn teamleden, jongens die dag en nacht voor me gewerkt hebben. Ik voel me verschrikkelijk. Ik ga zeker mijn excuses aanbieden aan het gehele team."

Luyendijk ziet dramatische pitstop 'VeeKay'

De Nederlander Arie Luyendijk, die tweemaal de Indy 500 won (in 1990 en 1997), fungeerde zondag als steward op de Indianapolis Motor Speedway, waar vanwege de coronamaatregelen geen publiek aanwezig was.

De Spanjaard Fernando Alonso kon in Indianapolis zijn felbegeerde trilogie opnieuw niet voltooien. Met zeges in de Grand Prix van Monaco (2006 en 2007) en de 24 uur van Le Mans (2018 en 2019) al op zijn erelijst, ontbreekt hem alleen nog de winst in de Indy 500 om de 'Triple Crown of Motorsport' te bemachtigen. Alleen Graham Hill is er tot dusver in geslaagd de heilige graal van de autosport te veroveren.

Alonso moest door een crash in de kwalificatie in de achterhoede starten. Hij eindigde zondag in de race roemloos op de 21e plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl