Mathieu van der Poel tijdens de huldiging van het NK ANP

Het zag er wederom zo makkelijk uit bij Mathieu van der Poel, maar na het winnen van de nationale wegwedstrijd sprak hij zelf van "een van de lastigste koersen" uit zijn loopbaan. Dat kwam deels natuurlijk door het parkoers, maar meer nog door het feit dat hij alles in z'n eentje moest doen.

Van der Poel was de topfavoriet en werd continu geschaduwd door renners van de Jumbo-Visma-ploeg. "Die mannen waren vrij irritant, als ik dat zo mag zeggen. Ik snapte hun tactiek ook niet zo heel goed. Ik wist dat het uiteindelijk man tegen man en ieder voor zich zou zijn."

Jumbo-Visma-renner Timo Roosen, die derde werd, nam zijn pet af voor het optreden van Van der Poel. 'We hebben alles gedaan om bij Mathieu te blijven, niks te doen in zijn wiel en in overtal te komen, maar er was niks aan te doen. De beste komt bovendrijven."

Bekijk in de videocarrousel interviews met Mathieu van der Poel, Timo Roosen en nummer twee Nils Eekhoff.

Het parkoers bestond uit 25 rondjes, waarin telkens de VAM-berg beklommen moest worden. Van der Poel wilde - net als veel andere renners - koste wat kost telkens vooraan zitten. "Het leek wel een juniorenkoers, er was geen moment rust."

'Koersen nodig om op niveau te komen'

Van der Poel won tot aan de NK geen wedstrijd. Hij werd tiende in de Ronde van Lombardije, dertiende in Milaan-Sanremo en vijftiende in Strade Bianche. Volgende week woensdag hoopt hij Europees kampioen te worden in het Franse Plouay.

Nadert hij nu zijn topvorm? "Laten we het hopen. In Italië was ik net niet goed genoeg, zo eerlijk moet je zijn. Misschien had ik die koersen wel nodig om op dit niveau te komen."

Van der Poel rijdt iedereen op een hoop bij de NK wielrennen

STER reclame