AFP

De laatste dagen heeft de telefoon doorlopend gerinkeld bij Edwin Winkels en Simon Kuper. De twee journalisten en volgers van FC Barcelona worden sinds de komst van Ronald Koeman platgebeld door Nederlandse en Spaanse media.

"Het is hier jaren rustig geweest met Nederlanders, sinds het vertrek van Ibrahim Afellay in 2015", vertelt Winkels. "De komst van Lieke Martens in 2017 zorgde voor een opleving en nu met Frenkie de Jong en Koeman is de interesse weer heel groot."

Zoals vroeger wordt het echter nooit meer. "De tijden dat je met Cruijff en Rijkaard van het trainingsveld liep en een babbeltje maakte, die zijn voorbij. Hoe open Koeman ook is, Barcelona is een bastion geworden", aldus Winkels.

Messi patriarch van 'oudemannenclub'

Kuper is bezig met een boek over FC Barcelona en probeert zo diep mogelijk het bastion binnen te dringen. De Brit, die ook Nederlandse boeken heeft gepubliceerd, denkt dat Koeman in Camp Nou een "oudemannenclub" aantreft met de 33-jarige Lionel Messi als patriarch.

Lionel Messi baalt AFP

"Het is heel erg FC Messi geworden, heb ik ontdekt terwijl ik daar rondliep", zegt Kuper in NOS Met het Oog op Morgen. "Messi is een machtig man. Als je hem ziet, denk je: rustig, heel stil, wil alleen maar voetballen. Maar nee: het is echt een machtsfiguur. Hij zet de lijnen uit."

'Teamgenoten lopen van hot naar her'

Dat Koeman, toch een coach van naam, is aangesteld, zegt volgens Kuper genoeg.

Het is een bekend gegeven. Barcelona heeft een overschot aan oude spelers die astronomische salarissen genieten en de baas zijn in de kleedkamer. Het is tijd voor vernieuwing. De vraag is of Messi daarin meegaat. De Argentijn vraagt zich al enige tijd af of zijn toekomst wel in Barcelona ligt.

Kuper: "Messi is natuurlijk de beste voetballer aller tijden, maar loopt eigenlijk minder meters dan elke andere topvoetballer. De consequentie is dat zijn teamgenoten de hele tijd van hot naar her moeten rennen. Sommigen kunnen dat fysiek niet meer opbrengen."

Dertigers in selectie FC Barcelona

Speler Leeftijd Positie Contract tot
Neto 31 Keeper 2023
Gerard Piqué 33 Centrale verdediger 2022
Jordi Alba 31 Verdediger 2024
Sergio Busquets 32 Middenvelder 2023
Ivan Rakitic 32 Middenvelder 2021
Arturo Vidal 33 Middenvelder 2021
Lionel Messi 33 Aanvaller 2021
Luis Suárez 33 Aanvaller 2021

Toch heeft Koeman bij zijn presentatie direct te kennen gegeven dat Messi de belangrijkste pijler onder zijn project is. Winkels: "Het eerste wat hij heeft gedaan is met Messi praten, hem belangrijk maken. Messi kwam er speciaal van zijn vakantiehuis in de Pyreneeën voor naar Barcelona gereden."

Als reserve meelopen

Een complete renovatie dient zich aan, met Koeman als aannemer. "Busquets en Piqué hebben hun laatste wedstrijd voor Barcelona gespeeld, denk ik", zegt Kuper. "Of ze mogen volgend jaar nog als reserve meelopen. Alleen Messi mag blijven. Ze hopen bij Barcelona heel erg dat dat ook gebeurt."

Maar Messi zal niet alles zomaar accepteren. Winkels: "Koeman zal zijn twijfels niet zomaar kunnen wegnemen. Hij moet Messi ook uitleggen waarom Luis Suárez weg zou mogen. Die twee zijn buren en goede vrienden. Messi wacht ook al jaren op de terugkeer van Neymar. Hij voelt zich steeds meer alleen voorin."

Er zullen nieuwe spelers moeten komen, stellen Kuper en Winkels, maar het geld daarvoor is er volgens beiden op dit moment niet. Eerst moeten er spelers verkocht worden. "Het wordt een middelmatig team plus Messi", zegt Kuper. "Messi zal zich afvragen: wat staat er op het veld de komende jaren?"

"Hij heeft nog twee, drie jaar topvoetbal voor zich en wil dan wel topvoetbal spelen. Misschien wil Messi zo niet verder. Dat zou ik me heel goed kunnen voorstellen. Messi houdt niet van spelen met middelmatige spelers. Daar is hij de man niet voor."

Nederlandse invasie?

Als mogelijke versterkingen voor Barcelona worden drie Nederlandse namen genoemd in de Spaanse media: Memphis Depay, Georginio Wijnaldum en Donny van de Beek. Koeman haalde Alfred Schreuder al binnen als assistent.

Waarmee de vraag zich opdringt of de fans niet bang zijn voor een nieuwe Nederlandse enclave? Louis van Gaal trok als trainer van Barcelona onder anderen Patrick Kluivert, Ruud Hesp, Frank en Ronald de Boer, Phillip Cocu en Boudewijn Zenden aan en dat pakte niet goed uit.

Winkels: "Koeman weet hoe fout Van Gaal het ooit deed. Nee, daar is hij slim genoeg voor. Bij Southampton en Everton deed hij dat ook niet. Hij zal naar de eigen jeugd kijken, juist omdat hij zo geïntegreerd is in Barcelona."

Patrick Kluivert , Phillip Cocu, Frank de Boer en Ronald de Boer in 2000 ANP

Koeman moet zich meteen bewijzen in Barcelona. De competitie begint al op 12 september en in maart volgend jaar staan nieuwe presidentsverkiezingen op het programma. Hij zal volgens Kuper en Winkels zo goed moeten presteren dat de nieuwe president het niet kan maken zich van hem te ontdoen.

STER reclame