Luuk de Jong

Trefzekere De Jong schittert in hoofdrol bij Europa League-winst Sevilla

Luuk de Jong heeft met twee doelpunten een belangrijk aandeel gehad in de Europa League-winst van Sevilla. De Spaanse ploeg was in de doelpuntrijke finale met 3-2 te sterk voor Internazionale uit Italië. Het is voor de zesde keer in de geschiedenis dat Sevilla de Europa League (voorheen UEFA Cup) winnend heeft afgesloten.

Na zijn winnende doelpunt in de halve finale tegen Manchester United kreeg De Jong in de finale een basisplaats toebedeeld. Dat was voor de 29-jarige Nederlandse spits de eerste basisplaats in de Europa League sinds 27 februari dit jaar.

Luuk de Jong is twee keer trefzeker in Europa League-finale

De Jong zag zich op het veld tegenover een landgenoot geplaatst, namelijk Stefan de Vrij. De Nederlandse verdediger is dit jaar uitgegroeid tot vaste waarde bij Inter en werd zelfs uitgeroepen tot beste verdediger in de Serie A.

Snelle penalty

De Europa League-finale in Keulen stond onder leiding van Danny Makkelie. De Nederlandse scheidsrechter wees in de derde minuut al naar de stip. Sevilla-verdediger Diego Carlos trok aan de noodrem en haalde de veel snellere Romelu Lukaku neer in het strafschopgebied.

De Belg, dit seizoen al zes keer trefzeker in vijf Europa League-wedstrijden, ging zelf achter de bal staan. Bono dook wel naar de goede hoek, maar de zuiver ingeschoten penalty was onhoudbaar voor de Marokkaanse keeper van Sevilla.

Luuk de Jong kopt de gelijkmaker binnen

De Italiaanse ploeg kon echter niet lang van de voorsprong genieten. De Jong liet zien dat hij verdiend in de basis stond bij Sevilla. Hij maakte zich los van Diego Godín, dook naar de bal en kopte prachtig raak.

Tot de goal van De Jong was Pierre van Hooijdonk de laatste Nederlander die het net wist te vinden in de finale van de Europa League. Van Hooijdonk scoorde twee keer voor Feyenoord tegen Borussia Dortmund in 2002, toen het toernooi nog de UEFA Cup heette.

Opnieuw De Jong

Na ruim een halfuur spelen was het opnieuw De Jong die het net wist te vinden voor Sevilla. Uit een vrije trap kopte hij de bal knap in de verre hoek. Doelman Samir Handanovic was kansloos.

Sevilla ging echter niet met een voorsprong de rust in, omdat Godín al twee minuten na het tweede doelpunt van De Jong het net aan de andere kant van het veld wist te vinden. De Uruguayaan gaf doelman Bono geen schijn van kans en kopte onberispelijk raak.

Minder spektakel na rust

In de tweede helft hadden beide ploegen hun verdediging beter op orde en werden er minder kansen gecreëerd. Toch wist Lukaku een opening te vinden. De 27-jarige Belg liet de verdedigers van de Spaanse ploeg achter zich en snelde op het doel van Bono af, maar de Sevilla-doelman redde knap.

Lang leek het er niet meer op dat Sevilla nog zou scoren, maar met nog een kwartier te gaan lukte het met wat hulp van Lukaku toch. Diego Carlos schoot de bal met een omhaal richting het doel, maar de aanvaller van Inter veranderde de bal zodanig van richting dat de poging werd gepromoveerd tot doelpunt. In de slotfase was Inter nog dicht bij de gelijkmaker, maar Jules Koundé haalde de inzet van Alexis Sanchez van de lijn.

In de slotfase mocht ook Nemanja Gudelj nog meedelen in de feestvreugde. De oud-speler van AZ, NAC en Ajax viel vijf minuten voor tijd nog in.