NOS NieuwsAangepast

Senaatszetel OSF onwaarschijnlijk

Door redacteur Marloes Lemsom

Het is onwaarschijnlijk dat de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) nog een zetel in de Eerste Kamer krijgt. Johan Robesin, Statenlid voor de Partij voor Zeeland, ziet af van de afspraak met de OSF en geeft zijn stem bij de verkiezingen op 23 mei aan de coalitie. Dat heeft hij besloten naar aanleiding van een gesprek in het Torentje met premier Rutte en PVV-leider Wilders.

Torentje

Vorige week donderdag nodigde Rutte Robesin uit voor een overleg in het Torentje. Volgens Robesin is er bijna twee uur lang "gefilosofeerd over de toekomst van de OSF en de rol van Jan Nagel in de Eerste Kamer. De minister-president heeft er echt de tijd voor genomen". En dat was niet voor niets. Het gesprek heeft Robesin doen beslissen zijn stem aan de coalitie te geven.

Eind maart maakten de OSF en 50Plus een afspraak. De OSF had te weinig stemmen voor een zetel in de Eerste Kamer. 50Plus had stemmen over. Als twee Statenleden van 50Plus op de OSF zouden stemmen, zou de OSF alsnog een zetel krijgen. Als tegenprestatie zou Kees de Lange van 50Plus in de Eerste Kamer komen voor de OSF.

Teleurgesteld

Al eerder was Robesin teleurgesteld over de afspraak tussen de OSF en 50Plus. In Elsevier vertelde 50Plus-leider Nagel dat hij door de afspraak met de OSF twee zetels had in de Eerste Kamer. Dat vond Robesin "meer dan grof". De OSF had beloofd dat de zetel een onafhankelijke zetel zou blijven.

De OSF was er niet op berekend dat de zetel voor de Eerste Kamer nog op het spel zou komen te staan. In de nieuwsbrief van 19 april schrijft OSF-senator Hendrik ten Hoeve optimistisch dat "er plaats is voor OSF-geluid". Robesin is daar niet zo zeker van. Volgens hem zou Kees de Lange in de Eerste Kamer "zonder last of ruggespraak" het programma van Jan Nagel kunnen uitvoeren.

Tsunami

Robesin en zijn fractiegenoot Francois Babijn weten nog niet op welke partij zij nu gaan stemmen voor de Eerste Kamer. Robesin: "Mijn stem gaat sowieso naar de coalitie." Hoogstwaarschijnlijk stemt Robesin VVD of PVV. Als hij PVV stemt, zou hij de restzetel voor de PVV zekerder stellen. Nummer 10 op de lijst van de PVV is een Zeeuw. "Ik moet ook rekening houden met mijn achterban. Als gedacht wordt dat ik een PVV'er ben, krijg ik een tsunami aan opzeggingen over me heen."

De voorzitter van de OSF, Jabik van der Beij is teleurgesteld. "Het is jammer dat de Partij voor Zeeland afvalt, maar wij geven de moed nog niet op." Volgens hem zijn er rekenkundige oplossingen te bedenken die de OSF-zetel alsnog zouden kunnen redden. Maar dan is het eerst zaak Statenleden van andere partijen te vinden die op de OSF zouden willen stemmen. Dan bestaat de kans dat Rutte ook hen uitnodigt in het Torentje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl