NOS Nieuws

Stormloop op gratis perenboompjes: 'Iedereen helpt elkaar'

In heel Nederland mogen mensen gratis perenbomen ophalen. 150.000 zelfbestuivende conference handperenboompjes zoeken een nieuw thuis. De kweker wil ervan af omdat zijn koelcel leeg moet voor de lading nieuwe boompjes die er aankomt. Normaal gesproken gaan de perenboompjes naar het buitenland, maar door de coronacrisis konden ze niet verscheept worden.

Omdat de kweker het ook niet over zijn hart kon verkrijgen om ze door de versnipperaar te halen, zocht hij contact met het initiatief Meer Bomen Nu om ze gratis weg te geven. Inmiddels zijn er door heel Nederland vijftien locaties waar de bomen kunnen worden opgehaald.

Morgen kan dat in Heerenveen, waar de bomen alvast langs de weg zijn gezet:

Niet verkocht door corona en nu gratis af te halen: perenbomen

Bij de ophaallocatie in Leeuwarden was het vanochtend meteen al ongelooflijk druk, vertelde verslaggever Roel Pauw in het NOS Radio 1 Journaal. "Er staat een heel lange file nu. Vanochtend kwam er iemand met een trailer om vijftig boompjes op te halen voor een voedselbos. Maar ik zag ook mensen boompjes meenemen op een scootmobiel en onder de snelbinders van een fiets."

Volgens Pauw brengt de actie veel saamhorigheid en dat is ook de ervaring van de Hilversumse Joke Verrij, die door haar schoondochter getipt werd over de actie. "Toen we bijna bij de ophaallocatie in Breukelen waren, dacht ik 'misschien vinden meer mensen het leuk'. Ik heb het in de buurtapp gegooid en kreeg meteen al flink wat reacties van mensen die er ook een wilden. Uiteindelijk heb ik er 35 meegenomen en die ben ik sinds gisteren allemaal kwijt."

De volle achterbak van Joke Verrij

De boerderij waar de bomen opgehaald konden worden, lag aan een smal zandweggetje. "Met al die auto's die ernaartoe reden en ervandaan kwamen was het allemaal een beetje passen en meten, maar de sfeer was goed", vertelt Verrij. "Iedereen hielp elkaar. Zo was er een oudere dame met een aanhangertje aan haar fiets en die heb ik geholpen om er vijf bomen op te laden. Het is een prachtig initiatief omdat je beter bomen kan planten dan vernietigen."

Tegels eruit, bomen erin

Duurzaamheidsorganisatie Urgenda is een van de organisaties achter Meer Bomen Nu, dat als doel heeft om deze winter 1 miljoen bomen gratis weg te geven. Tjeerd Hofstra van Urgenda stond vanochtend ook in Leeuwarden.

"We hopen dat heel veel particulieren met deze bomen een begin kunnen maken met hun vergroeningsplannen. Want bijna alle tuinen zijn tegenwoordig tegels. Dus als we de tegels eruit halen en we zetten er nu een perenboom in, dan hoop ik dat er straks weer een tegel uitgaat en er ergens bij een tuincentrum een volgende plant wordt aangeschaft." In Leeuwarden was de actie een groot succes, alle 4000 bomen waren binnen 45 minuten weg.

Gratis peren dus voor iedereen die dat wil, maar een donatie wordt op prijs gesteld om bijvoorbeeld de transportkosten van de bomen te dekken. Hofstra: "Het zou mooi zijn als mensen symbolisch bijvoorbeeld 1 euro willen doneren. Het hoeft niet veel te zijn, maar alles helpt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl