In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Leerlingen moeten wennen aan verplichte mondkapjes: 'Voelt een beetje gek'

Op meerdere scholen in Nederland zaten leerlingen vandaag met een mondkapje in de klas. Een aantal scholen stelde het dragen van een mondkapje verplicht bij de start van het nieuwe schooljaar.

Op de locatie Lariks van de scholengemeenschap CS Vincent van Gogh in Assen moeten alle leerlingen vanaf de vierde klas verplicht een mondkapje op in het gebouw. Docenten moeten dat alleen als ze door de gangen lopen, of als ze geen anderhalve meter afstand kunnen bewaren. De regel geldt in eerste instantie tot 1 september.

"Docenten voelen zich veiliger door deze regel", zegt locatiedirecteur Koos Nieuwland tegen RTV Drenthe. "Natuurlijk is het niet 100 procent waterdicht, maar we proberen de risico's te verkleinen."

Voor de scholieren is het wennen. "Ik vind het wel een beetje gek, omdat wij de enige school in Assen zijn met een mondkapjesplicht. Maar ja, het is wel voor onze eigen veiligheid natuurlijk", zegt een leerling.

Een andere leerling vraagt zich af of de mondkapjes helpen. "Iedereen doet 'm buiten gelijk af. Ik vraag me af hoeveel nut het dan heeft."

Het creëert bewustwording.

Docent Mendelcollege Haarlem

Ook in Amsterdam, Amstelveen, Haarlem en Hilversum hebben scholen een mondkapjesplicht ingesteld. Mogelijk volgen er nog meer. De precieze regels verschillen per school. Zo hoeven leerlingen van het Mendelcollege in Haarlem alleen een mondkapje op als ze zich verplaatsen binnen de school.

"Het creëert bewustwording", zegt docent Sozan Pols tegen NH Nieuws. "Op het moment dat ze uit de les komen en hun mondkapje weer omdoen, staan ze weer even stil bij wat er speelt."

"Het voelt een beetje gek, maar ik denk dat het wel went", zegt een leerling van de school. "Ik denk dat het vanzelf wel normaal wordt. Als ik moet kiezen tussen corona krijgen of een mondkapje, dan weet ik het wel."

Geen plicht voor alle scholen

Er komt voorlopig geen mondkapjesplicht voor alle middelbare scholen. De VO-raad vroeg het RIVM begin deze week om nogmaals te kijken of de huidige maatregelen op de scholen voldoende zijn.

Het RIVM geeft vandaag aan dat er geen veranderde inzichten of adviezen zijn en dat het drsgen van een mondkapje op scholen niet nodig is.

Advertentie via Ster.nl