Politie bij een groep jongeren in de wijk Overvecht, zaterdag
NOS NieuwsAangepast

Onvrede bij Utrechtse agenten over aanpak rellen, spoeddebat in raad

Binnen de Utrechtse politie neemt de onvrede toe over de aanpak van rellende jongeren in de stad. Agenten vinden dat meer de nadruk moet liggen op het arresteren van jongeren die de rellen organiseren.

"Politiemensen kunnen te weinig de wijk in", zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, tegen de NOS. "Pas als er moet worden opgetreden, gaan we ernaartoe. Dat zou veel eerder moeten om onrust te voorkomen."

De lokale VVD liet vanavond weten dat er een spoeddebat komt in de Utrechtse gemeenteraad over de aanpak van de rellen. Ook CDA, PVV en Stadsbelang Utrecht willen opheldering.

De onvrede binnen het stedelijke korps kwam naar buiten via NRC, waar agenten spreken van "dweilen met de kraan open". Maar volgens Struijs speelt het probleem ook in Amsterdam, Rotterdam en elders in het land.

's Nachts achter ze aan rennen

In Utrecht zijn sinds vrijdag onlusten, waar grote groepen jongeren bij betrokken zijn. Gisteravond was het onrustig in de wijken Kanaleneiland, Zuilen en Ondiep. Zaterdag werden in Overvecht 25 mensen aangehouden voor het belagen van agenten. Door de gemeente werd meerdere keren een noodbevel afgekondigd.

Veel agenten zeggen niet te begrijpen dat aangehouden jongeren meestal binnen een dag weer op straat staan. Een agent zegt tegen NRC dat het vooral gaat om jeugd van Marokkaanse afkomst, die vaker met de politie in aanraking is geweest.

"We kennen die gasten uit onze wijk en we zouden ze 's ochtends gewoon van hun bed kunnen lichten", zegt een politieman uit de wijk Kanaleneiland. "In plaats daarvan moeten we 's nachts achter ze aan rennen."

Langere diensten

Alle agenten in Utrecht is gisterochtend per app gemeld dat ze in de avond langere diensten moeten draaien; de late dienst eindigt voorlopig om 02.00 uur in de nacht, in plaats van om 23.00 uur. Dat is slecht gevallen. "Ik word al dagen met stenen bekogeld en als dank voor mijn bewezen diensten mag ik nu ook nog eens langer werken en andere diensten draaien", zegt een agent tegen de NOS.

Waarnemend burgemeester Den Oudsten zei maandag dat jongeren die verantwoordelijk zijn voor de onrust hard moeten worden aangepakt. Ook prees hij de aanpak van de politie. "Het is heel ingewikkeld om zoiets goed te doen", zei hij tegen RTV Utrecht. "Als mensen uit zijn op rellen en confrontaties is de kans groot dat het escaleert als de politie te snel ingrijpt."

Arrestaties voor opruiing

Gisteren zijn twee mannen van 26 en 22 jaar uit Hilversum aangehouden voor opruiing. Volgens het Openbaar Ministerie riepen ze via sociale media op tot de rellen van vrijdag in Kanaleneiland. Een van de twee wordt ook verdacht van het vernielen van een beveiligingscamera in die wijk.

In Amersfoort werd gisteren een 17-jarige jongen opgepakt voor het mishandelen van een cameraman tijdens de rellen van maandag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl