De Malinese bevolking viert de muiterij met soldaten op het Onafhankelijkheidsplein in Bamako
NOS NieuwsAangepast

President van Mali treedt af na gijzeling door muitende militairen

President Ibrahim Boubacar Keïta van Mali heeft zijn aftreden aangekondigd. Die stap volgt enkele uren nadat hij samen met premier Boubou Cissé werd gegijzeld door rebellerende militairen.

In een korte toespraak op de staatstelevisie zei Keïta dat hij "niet ten koste van bloedvergieten" aan de macht wil blijven. Hij stapt per direct op en heeft het parlement opgeheven. Wie nu aan de leiding zal komen en hoe de machtsoverdracht zal verlopen, is onduidelijk.

De opstand brak eerder vandaag in een basis net buiten de hoofdstad Bamako uit. Later werd de residentie van president Keïta omsingeld en werden er schoten in de lucht gelost. Hoeveel militairen in opstand zijn gekomen, is niet duidelijk.

Volgens correspondent Elles van Gelder is er al lange tijd onvrede onder de bevolking. "Demonstranten zijn boos over fraude bij regionale verkiezingen en over economisch wanbeleid. Het leger is nu aan dezelfde kant gaan staan als de bevolking."

Grenzen dicht

De buurlanden van Mali maakten vlak voor de toespraak bekend de grenzen te sluiten met het West-Afrikaanse land. Het West-Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas veroordeelt de opstand en noemt het een staatsgreep. Mali krijgt voorlopig geen geld van Ecowas en mag niet meer bij de organisatie meebeslissen.

Acht jaar geleden kwam het leger in Mali eveneens in opstand. Dat leidde tot een staatsgreep en het vestigen van een militaire dictatuur. Buurlanden veroordeelden die stap massaal en legden die dictatuur zware sancties op.

"Buurlanden zijn bang dat dit ook tot instabiliteit in de hele regio zal leiden. Het jihadisme is al volop vertegenwoordigd in Mali, maar ook in Niger en Burkina Faso. En de angst is dat het zich nog verder zal verspreiden", zegt Van Gelder.

Jihadisme

Jihadistische rebellen maakten van vorige staatsgreep gebruik door een groot deel van Mali te veroveren. Uiteindelijk besloot Frankrijk militair in te grijpen in het land, wat uiteindelijk ook leidde tot Nederlandse inzet in het gebied.

Volgens Van Gelder zit Mali ook nu in een gevaarlijk machtsvacuüm. "Het land is het epicentrum van moslimextremisme in de regio. De staatsgreep acht jaar geleden speelde het jihadisme echt in de kaart. We zagen toen al dat ze gretig gebruikmaakten van de instabiliteit om hun machtsbasis uit te breiden."

Terroristische aanslagen in Niger, Burkina Faso en Mali: we horen er steeds vaker over. Dat is geen toeval: jihadisten willen in deze regio een nieuw kalifaat vestigen. Met rampzalige gevolgen voor de bevolking:

Een nieuw kalifaat in West-Afrika?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl