Aanhangers van de oppositie gaan de straat op nadat het nieuws van de mogelijke muiterij bekend werd.
NOS NieuwsAangepast

Muiterij in Mali, president en premier vastgehouden

Rebellerende militairen in Mali hebben president Ibrahim Boubacar Keïta en premier Boubou Cissé gegijzeld. Onduidelijk is of er sprake is van een staatsgreep.

Ooggetuigen zeggen dat de residentie van president Keïta inderdaad omsingeld is, zegt Afrika-correspondent Bram Vermeulen.

Onduidelijk is hoeveel soldaten in opstand zijn gekomen. Een woordvoerder van de opstandelingen zegt dat er van een coup geen sprake is, meldt persbureau Reuters. "De president wilde niet luisteren naar zijn volk, hij reageerde juist met moordpartijen", zegt de woordvoerder.

Commissievoorzitter van de Afrikaanse Unie Moussa Faki Mahamat veroordeelt de arrestaties en roept op om de bestuurders onmiddellijk vrij te laten.

De opstand brak eerder vandaag in een basis net buiten de hoofdstad Bamako uit. Lokale media meldden eerder dat de militairen meerdere mensen zouden hebben ontvoerd, onder wie de minister van Economische Zaken. "Er is sprake van een muiterij. De militairen hebben zich tegen de regering gekeerd", aldus een bron binnen de regering.

Op het Onafhankelijkheidsplein in Bamako vieren aanhangers van de oppositie al feest:

Vreugde in Mali na geruchten over militaire staatsgreep

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stuurde een sms naar Nederlanders die zich in Mali bevinden met het verzoek om voorzichtig te zijn en niet-noodzakelijke verplaatsingen uit te stellen. Hoeveel Nederlanders er precies in Mali zijn is niet bekend. De sms is verstuurd naar mensen die zich vooraf bij de ambassade hadden gemeld.

Andere landen waarschuwen ook

Ook de ambassades van Noorwegen, Zweden, Frankrijk en Australië hebben hun burgers gewaarschuwd voor de mogelijke onrust in het land. "We adviseren Australische burgers een veilig heenkomen te zoeken, binnen te blijven en lokale media te volgen", aldus de Australische ambassadeur.

Volgens onbevestigde berichten zijn er schoten gehoord in de omgeving van het kantoor van de premier. Een woordvoerder van het leger stelde dat er ook schoten zijn gelost op een legerbasis net buiten Bamako, maar had verder geen informatie.

VN-vredesmissie in Mali

Acht jaar geleden kwam het leger eveneens in opstand. Dat leidde tot een staatsgreep en het vestigen van een militaire dictatuur. Buurlanden veroordeelden die stap massaal en legden die dictatuur zware sancties op.

Jihadistische rebellen maakten van de situatie gebruik door een groot deel van Mali te veroveren. Uiteindelijk besloot Frankrijk militair in te grijpen in het land, wat uiteindelijk ook leidde tot Nederlandse inzet in het gebied.

Terroristische aanslagen in Niger, Burkina Faso en Mali: we horen er steeds vaker over. Dat is geen toeval: jihadisten willen in deze regio een nieuw kalifaat vestigen. Met rampzalige gevolgen voor de bevolking.

Een nieuw kalifaat in West-Afrika?

De VN-vredesmissie in Mali werd opgezet in 2013, nadat het jaar ervoor leden van de Toeareg, een bedoeïenenstam uit de Sahel, met jihadistische groepen een groot deel van het land hadden ingenomen.

Van 2014 tot 2019 zaten er Nederlandse militairen in Mali. De 400 Nederlanders waren gestationeerd in Gao, in het oosten van Mali. Ze moesten daar vooral informatie verzamelen over waar mogelijk spanningen konden ontstaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl