Russische ambassade in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Moskou: volgapparatuur gevonden in auto Russische diplomaat in Nederland

In een auto van een Russische diplomaat in Nederland is apparatuur gevonden, waarmee de wagen kan worden gevolgd. Dat meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens het ministerie is dat een schending van internationale verdragen. "Zulke onvriendelijke acties maken de toch al moeizame band tussen beide landen nog ingewikkelder", staat in een verklaring.

Dominique Kuhling, de plaatsvervangend ambassadeur van Nederland in Moskou, is door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken op het matje geroepen. "Zij kreeg te horen dat er onmiddellijk uitgebreide maatregelen moeten worden genomen om dergelijke incidenten te voorkomen", schrijft het Russische ministerie.

Uit de verklaring wordt niet duidelijk of Moskou denkt dat Nederland zelf de apparatuur heeft geplaatst of dat de plaatsvervangend ambassadeur is ontboden omdat het incident in Nederland plaatsvond.

Rutte: geen commentaar

Premier Rutte wil nog niet veel kwijt over het nieuws. "Daar kan ik verder geen commentaar op geven, ik zag de berichten." Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt: "We hebben de berichten gezien en nu wordt onderzocht wat er aan de hand is."

Volgens correspondent David Jan Godfroid is het heel moeilijk om in te schatten of de Russische beschuldigingen kloppen. "Ik twijfel er geen moment aan dat de Nederlandse inlichtingendiensten Russische diplomaten volgen - en zeker militair attachés. Maar of dat zover gaat dat er volgapparatuur in auto's wordt geplaatst, dat kan ik niet beoordelen."

Russische hackaanval in Den Haag

Twee jaar geleden bracht de Nederlandse militaire inlichtingendienst MIVD naar buiten dat de Russische geheime dienst een hackaanval wilde plegen op het kantoor van de OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag. Volgens de MIVD werd de aanval gepleegd door vier Russische officieren, die met een diplomatiek paspoort naar Nederland waren gereisd.

De hackaanval kon volgens de MIVD worden verhinderd en de vier betrokken officieren werden dezelfde dag het land uit gezet. Rusland deed de beschuldigingen toen af als fantasieën.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl