Het asielzoekerscentrum in Ter Apel
NOS NieuwsAangepast

Drukte en personeelstekort bij registratie asielzoekers

De wachttijd voor asielzoekers die zich bij het aanmeldpunt in Ter Apel willen registreren is de laatste maanden opgelopen. Door een tekort aan personeel moeten soms tientallen asielzoekers de nacht doorbrengen in een wachtkamer zonder bed. Dat bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid na een artikel in NRC.

Het personeelstekort wordt veroorzaakt door de sterke schommeling in het aantal asielzoekers dat afgelopen half jaar naar Nederland is gekomen. Tot en met februari waren dat er maandelijks meer dan 2000, maar na de uitbraak van het coronavirus liep dat terug tot ruim 400 in april en mei. De immigratiedienst IND en de vreemdelingenpolitie plaatsten hierop een deel van het personeel over naar andere afdelingen, maar inmiddels loopt het aantal aanvragen weer snel op met bijna 800 in juni en bijna 1700 in juli.

Moeilijk voorspellen

Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid wordt het personeel nu weer geleidelijk teruggeplaatst naar identificatie en registratie. Maar volgens een woordvoerder is het moeilijk in te schatten hoeveel mensen precies nodig zijn, doordat het aantal asielzoekers per dag sterk wisselt. Door de onzekerheid over het verloop van het coronavirus is ook niet duidelijk hoeveel asielzoekers zich de komende maanden zullen melden.

Als het even kan gaan ze meteen afschalen en ze laten zich continu verrassing door de schommelingen.

VluchtelingenWerk Nederland

Ook maatregelen om verspreiding van het coronavirus in Ter Apel te voorkomen, spelen volgens het ministerie mee in de oplopende wachttijd. Ook benadrukt een woordvoerder dat het al langer voorkomt dat asielzoekers de eerste nacht moeten doorbrengen in de wachtruimte, vooral als ze 's avonds of 's nachts aankomen.

Omdat het in de normale wachtruimte soms te druk en te warm is, staat er sinds drie dagen een tijdelijk paviljoen in Ter Apel. Daardoor kunnen volgens het ministerie asielzoekers onderling genoeg afstand houden om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

'Opvang door bodem'

VluchtelingenWerk Nederland vindt het onbegrijpelijk dat asielzoekers niet in een bed kunnen slapen. Volgens een woordvoerder zakt de eerste opvang hiermee door de bodem. "Anderhalve week geleden hebben we al aan de bel getrokken omdat asielzoekers in lange rijen moesten wachten in de brandende zon. Ze kregen niet eens een stoel, want daarmee zouden ze kunnen gaan gooien."

De organisatie vindt het onbegrijpelijk dat er geen rekening mee is gehouden dat het aantal asielzoekers weer zou aantrekken. "Ze hadden kunnen zien aankomen dat er weer mensen zouden komen. Het is al jaren dezelfde reflex: als het even kan gaan ze meteen afschalen en ze laten zich continu verrassen door de schommelingen."

Tot een paar jaar geleden kregen asielzoekers na aankomst altijd een bed toegewezen. Maar na de grote instroom asielzoekers in 2016 zijn de regels veranderd, waardoor ze zich eerst in Ter Apel moeten legitimeren en registreren. Daarmee moet worden voorkomen dat bijvoorbeeld oorlogsmisdadigers of terroristen in asielzoekerscentra verblijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl