Een postbezorger van de US Postal Service in Silver Spring, Maryland EPA

Voorzitter Nancy Pelosi heeft het Huis van Afgevaardigden teruggeroepen van reces. Ze wil dat het Huis later deze week stemt over een wetsvoorstel dat het Amerikaanse postbedrijf een verbod oplegt om in de komende tijd zijn beleid te wijzigen. De Democraten vrezen dat het verloop van de presidentsverkiezingen in november, die voor een deel per post verlopen, in gevaar komt.

De U.S. Postal Service heeft gewaarschuwd dat miljoenen stemmen die per post worden uitgebracht, mogelijk te laat binnen komen om te kunnen worden meegeteld. Verwacht wordt dat een recordaantal kiezers in verband met corona per post zal stemmen.

In een brief roept Pelosi het parlement op om later deze week bijeen te komen, volgens bronnen van persbureau Reuters mikt ze op zaterdag. Pelosi werkt aan een wet die garandeert dat de posterijen op dezelfde manier blijven werken als op 1 januari van dit jaar het geval was, zodat de poststemmen op tijd kunnen worden verwerkt. Ze beschuldigt president Trump ervan dat hij bezig is met een campagne om de verkiezingen te saboteren.

Postbedrijf in geldnood

De vertragingen bij het noodlijdende postbedrijf vallen samen met het aantreden van een nieuwe directeur die door Trump is aangesteld. Die heeft bezuinigingen doorgevoerd om de financiële positie van de USPS te verbeteren. Trump zegt geen extra geld uit te willen geven aan de postdienst omdat dat volgens hem tot kiezersfraude leidt.

In Washington gingen gisteren mensen de straat op om voor behoud van de postdienst te demonstreren:

Demonstranten eisen vertrek baas Amerikaanse posterijen

De VS heeft al decennialang ervaring met stemmen per post. Elke presidentsverkiezing brengen miljoenen Amerikanen zo hun stem uit. Er is geen bewijs dat dit leidt tot grootschalige fraude.

Alternatieven

Door de coronapandemie zijn Amerikaanse staten op zoek naar manieren om de stembusgang veilig te laten verlopen en overbelaste stembureaus te voorkomen. Met nog geen drie maanden te gaan tot de presidentsverkiezingen is stemmen per post daarom een politieke splijtzwam geworden.

STER reclame